CLAEYS & ENGELS
Toegankelijke advocatuur
Vertrouwen, discretie, maar ook een zekere drempelvrees, zijn begrippen die nauw samenhangen met advocatenkantoren. Advocatenkantoor Claeys & Engels wou het liever over een andere boeg gooien voor hun Antwerpse vestiging en vertrouwde Colliers International het ontwerp en de realisatie toe.
Bert Bleyenbergh, Senior Project Manager Design & Build bij Colliers International:
“Eigenlijk bleven de richtlijnen duidelijk en kregen we na de eerste meeting enkel de behoeften zoals het aantal medewerkers, de gewenste vergadercapaciteit… Hoe we dit invulden, lieten ze volledig aan ons over. Het vertrouwen was groot, maar de nieuwsgierigheid naar wat het zou kunnen worden was dat niet minder!”.
Het concept is opgebouwd rond een huiselijke gezelligheid voor de gemeenschappelijke delen, het niet overbluffen van de klanten en het wegnemen van mogelijke drempelvrees bij het betreden van het pand. De cafetaria speelt een sleutelrol als centrale ontmoetingsplaats en centrum voor overleg. Een andere ‘hotspot’ is de bibliotheek, die bijzonder knus werd ontworpen.
Praktische organisatie
Het concept is zo uitgetekend dat bezoekers niet in de kantoorruimte hoeven te komen. Ze worden opgevangen aan een ruim en luchtig opgevat onthaal en kunnen van daaruit direct naar de aanpalende vergaderzalen. Ook de cafetaria ligt direct naast het onthaal.
De klant gaf aan over twee vergaderzalen te willen beschikken, die voor events of grotere meetings koppelbaar zijn door middel van een mobiele wand.
De advocaten beschikken over individuele kantoren. Aan het onthaal is een ‘open space’ kantoorruimte ingericht voor de administratieve medewerkers.
Doordachte uitvoering
Advocatenkantoor Claeys & Engels selecteerde een voormalige vestiging van Arcadis als locatie voor de Antwerpse tak, die met een 15-tal mensen naast de grotere Brusselse tak opereert. De ruimte die Claeys & Engels in zou nemen, werd volledig leeggemaakt om van scratch weer op te bouwen.
De bestaande HVAC-installatie met koelplafonds werd behouden en ook de aanwezige IT-netwerkbekabeling bleek nog te voldoen aan de verwachtingen.
“De totale oppervlakte bedraagt 550m²” geeft Bert Bleyenbergh aan.
“Dat is best veel in verhouding tot het aantal medewerkers, maar de noodzaak van individuele kantoren, een aangename leeszone/bibliotheek en een levend archief, nemen een belangrijk aandeel in de totale oppervlakte. De archieven zijn in een donkere hoek weggewerkt en bestaande archiefkasten worden hergebruikt”.
De partner-advocaten hadden H20 bureaus van Bulo in gebruik, een ontwerp van Claire Bataille & Paul Ibens, dat vandaag als een klassieker geldt onder de kantoormeubelen. Het tijdloze karakter liet toe de kantoormeubelen in de nieuwe omgeving op te nemen. Door het werkblad te vernieuwen ogen ze weer helemaal als nieuw.
Het gebruik van hout zorgt voor een warme en gezellige huiselijke toets. De afscheiding van de vergaderzalen wordt opgeluisterd met verticale houten latten die een prettige ritmiek in het beeld introduceren.
Een ander speels element is de decoratieve verlichting, die gecomplementeerd wordt met een lichtsturing om het advocatenkantoor ook buiten de werkuren ‘zichtbaar’ te houden.
Bert Bleyenbergh:
“We kregen niet alleen veel vertrouwen van de klant voor wat het bedenken van een concept betreft, ook voor de uitvoering konden de beide partners zich helemaal vinden in onze voorstellen”.
Eduard Coddé