Profacility - Workplace : Design, Build & Operate
Workplace Projects > Offices
| FR | NL
image (0)
image (1)
image (2)
image (3)
image (4)

SEDUS ETTERBEEK


Een nieuwe wijk, een nieuwe dynamiek en het nieuwe werken

 

De Gemeente Etterbeek toonde in maart 2015 het definitieve masterplan voor de ‘Jachthofsite’, een multifunctionele ontwikkeling van de site van het voormalige ziekenhuis van Etterbeek. Het masterplan omvat een nieuw gemeentehuis, politiebureau en OCMW-administratie in één gebouw en werd recent in gebruik genomen.

Het masterplan is het resultaat van een architectuurwedstrijd gewonnen door BAEB, het architectenbureau van Emmanuel Bouffioux, in samenwerking met kantoorspecialist Jaspers-Eyers. Naast het administratieve centrum is er ook een uitvaartcentrum en woongelegenheid in een apart gebouw, met een veertigtal wooneenheden. De site biedt de nodige openbare ruimte en sluit aan op een park, waar de komende jaren in totaal meer dan tweehonderd woningen gerealiseerd worden.
Een bijzondere troef voor het kantoorgebouw is de hogere ligging met uitzicht op Brussel. Voor de inrichting werd beroep gedaan op ‘Prepared Mind’ uit Leuven. Met meer dan 20 jaar ervaring als interieurarchitect & Senior Workplace Consultant ontwikkelde Philippe Van der Velpen een visie en concept voor het gebruik van de publieke en private zones in het gebouw. Hij bepaalde de integratie van verschillende diensten en functies binnen één gebouw (gemeentediensten, OCMW, politie,…) en vertaalde dit in macro lay-outs.
Het concept voor de inrichting moest voortbouwen op de architectuur als uiterlijk bewijs van een zichzelf snel moderniserende administratie, die de burger centraal plaatst. Een open, transparante omgeving moet in dienst staan van het comfort voor de bezoeker en de kwaliteit van de dienstverlening.
Voor de realisatie van het concept werd beroep gedaan op Sedus Stoll, al sinds 1871 gespecialiseerd fabrikant van kantoormeubelen met ‘Made in Germany’ kwaliteitslabel.

 

Veelzijdig talent
Hoofdrolspeler in het inrichtingsverhaal is de Sedus ‘se:cube‘, een toonbeeld van flexibiliteit, zowel naar afmetingen, aankleding als functionaliteit.
“In totaal zijn 27 exemplaren van de se:cube verspreid over de verdiepingen en in het gebouw geïntegreerde diensten” verduidelijkt Erik De keersmaecker, Country Manager Belgium en Luxemburg voor de Sedus Stoll Group. “Het is een ruimte in de ruimte, ideaal om in open space kantoorinrichtingen ingezet te worden als concentratiewerkplek, overleg- en samenwerkingsruimte, vergaderruimte, en zoveel meer”. 
Standaard zijn er drie formaten met een grondoppervlakte van 1,5 op 1, 2 op 1,5 en 2,5 op 2,5 meter. Daarnaast is er de se:cube max, met eveneens drie formaten: 3 op 3, 3 op 4 en 4 x 4 meter. De modules kunnen met één of twee glazen zijden worden uitgerust, wat ze meer of minder transparant laat integreren in het vloerplan. Er is een brede keuzewaaier aan kleuren voor de binnen- en buitenafwerking en ook voor de binneninrichting ligt er een hele waaier aan mogelijkheden ter beschikking.
Wouter Verstraeten, Business Development Manager voor de Sedus Stoll Group in België: “De selectie van de se:cube is niet alleen het gevolg van zijn looks en de veelzijdige inrichtingsmogelijkheden. Doorslaggevend waren de technische eigenschappen, met name de verluchting en verlichting van de modules. Gezien de module in een open kantoorvloer wordt geplaatst, is er in principe een risico op onvoldoende luchtcirculatie in de afgesloten ruimte. De constructie van de se:cube is echter zo uitgekiend dat een gezond binnenklimaat verzekerd wordt. Hiervoor konden wij de nodige certificaten voorleggen”.
Andere technische kwaliteiten gaan schuil in de LED-verlichting. Aan de buitenzijde van de se:cube  loopt bovenaan rondom een fijne lichtstrip die al van op grote afstand laat zien of de module bezet of vrij is. In de se:cube schakelt de LED-plafondverlichting automatisch aan zodra de module betreden wordt. Optioneel kunnen stopcontacten, USB-laadpunten en netwerkaansluitingen geïntegreerd worden op maat van het gebruik.   

 

Personalisering
Over het volledige project zijn een 5-tal verschillende inrichtingen voor de 27 modules weerhouden. De kleurkeuzen voor elke se:cube is telkens afgestemd op het kleurenpallet voor elk van de verdiepingen in het gebouw en gerelateerd aan de daar ondergebrachte diensten.
Bij de Etterbeekse politie staan een aantal modules op één rij opgesteld in blauwe en gele kleur. Wanneer de se:cube er bezet is, licht een blauwe LED-lichtstrip op.
Voor het OCMW van de Gemeente Etterbeek lag het accent op hygiënisch, uitgesproken onderhoudsvriendelijk zitmeubilair. De ‘se:motion’ uit het Sedus-programma doorstond het selectieproces met glans. “Het is een jeugdig en modern ogende bureaustoel voor beweeglijk werken” geeft Wouter Verstraeten aan. De dynamische bureaustoel werd in 2019 bekroond met de internationaal vermaarde IF Red Dot Design Award. De geperforeerde rugleuning zorgt dankzij zijn elasticiteit voor een hoog zitcomfort en ondersteunt de hygiënische doelstelling dankzij de luchtcirculatie”.

 

Future oriented design
Vandaag heeft iedereen het over ‘duurzaamheid’, waardoor het begrip inhoudelijk uitgehold dreigt te geraken. “Duurzaamheid begint bij het ontwerp van een product door na te denken over de volledige levenscyclus en waar die in de toekomst kan eindigen” argumenteert Erik De keersmaecker. “Al sinds de jaren ’50 maakt deze filosofie deel uit van Sedus Stoll: niet het product, maar de gebruiker beslist wanneer een product aan het einde van zijn levenscyclus is gekomen”.
In de periode tot de jaren ’90 was een voortdurende kwaliteitsverbetering de basis voor ‘duurzaamheid’, voor het verlengen van de levenscyclus van de producten. Nadien kreeg ‘productdesign’ een steeds belangrijker rol toebedeeld en onderging de kantoorwereld snel en ingrijpend veranderingen, wat principieel haaks staat op een lange termijn designontwikkeling. Zo  groeide het ‘Future oriented design’ bij Sedus Stoll, het enkele jaren voor blijven op de reële situatie in de markt door onderzoek en observatie. “Vandaag is het grootste deel van onze producten flexibel samengesteld en flexibel inzetbaar, waardoor ze ook binnen 20 jaar nog zullen beantwoorden aan de noden van de gebruikers” besluit Erik De keersmaecker. “Met trots stellen we dan ook vast dat al onze producten die ontwikkeld zijn voor de Covid-19 pandemie de wereld in zijn greep kreeg, zowel nu als morgen voldoen aan de verwachtingen van de kantoorwereld en diens gebruikers”.


www.sedus.com

 Last update: 16/07/2021 14:21:44