Profacility - Workplace : Design, Build & Operate
Workplace Projects > Offices
| FR | NL
image (0)
image (1)
image (2)
image (3)
image (4)
image (5)

GOOGLE BRUSSELS


Het beste voor de Google medewerkers


Google staat wereldwijd bekend voor zijn niet bepaald alledaagse kantooromgevingen. De Belgische vestiging aan het Brusselse Leopoldspark was na een klein decennia dienst op de teller toe aan een grondige makeover. Het opzet werd duidelijk geformuleerd: de beste werkomgeving bieden aan alle Google-medewerkers… met de beste luchtkwaliteit, het beste licht, het meest hoogstaand akoestisch comfort, de aangenaamste omkaderende services en inspirerende looks.


Het project voor de nieuwe Google-kantoorinrichting voorzag in de herinrichting en uitbreiding van de bestaande locatie. Het gebouw draagt de signatuur van Jaspers-Eyers Architects en de glasgevel biedt een fraai uitzicht op het Leopoldspark. Google verwachtte een dynamische ruimte, een innovatieve, boeiende en duurzame werkomgeving in lijn met de tradities van het bedrijf, waar creativiteit en beleving versterkend samenvloeien.


Een belangrijke krachtlijn van het weerhouden ontwerp is het benutten van de glasgevel met vrije uitkijk op de groene omgeving over de volle verdiepinghoogte, zodat het groen naar binnen wordt gehaald. “Google zocht geen specifieke corporate uitstraling, wel een ‘verschillende’ kantooromgeving, echter zonder de eerder geziene excessen als de vaak genoemde glijbanen” licht Jan Geysen, Hoofdontwerper van het Antwerpse PUUR interieurarchitecten, toe.


Meerlagig interieurconcept
De uiteindelijke realisatie verdeelt de beschikbare ruimte 50/50 tussen een groot aantal informele zones en flex werkplekken. Het weerhouden concept betrof een integraal ontwerp voor alle facetten van de verbouwing.


Het geselecteerde voorstel van PUUR is uit verschillende lagen opgebouwd. Vooreerst is er het al genoemde valoriseren van de speciale relatie tussen het gebouw en het park. Daarop aansluitend is er het laten spreken van het gebouw, door het maximaal benutten van de hoogte tussen elke bouwlaag - wat ook luchtigheid in de ruimte brengt - en het zichtbaar maken van structuren en materialen. In lijn hiermee worden technieken zichtbaar opgebouwd, wat transparantie en eerlijkheid communiceert. Het verwerken van typisch Belgische bouwmaterialen ondersteunt de authenticiteit van het geheel. Hier komen rode baksteen, gekleurde golfplaten, opgewaardeerd met akoestische isolatie, kathedraalglas en terrazzo-vloertegels aan bod.


Als laatste laag in het concept is er de grafische invulling van alle signalisatie in de Google-thuis, het ‘puntje op de i’ zeg maar. Jan Geysen: “Om de look van het nieuwe Google te creëren werkten we samen met Today uit Mechelen, wat leidde tot tal van bijzonderheden. Zij haalden inspiratie uit de verschillen die België als land van tegenstellingen typeren. Zo is er de mix van oude en nieuwe lettertypen, versterkt door een materiaalmix van koper, multiplex en plexiglas”. Kleurschema’s als geel en oranje, of koper en munt, helpen bij de herkenning van de verdiepingen. Er is ook een ruimte met vloerbekleding van Forbo, waarop een abstract grondplan van de stad Brussel geprint werd.


Blikvangers
Een absolute blikvanger is de realisatie van de driedimensionale rode baksteenwand achter de receptie. “Het digitaal ontwerp werd omgezet naar robotprogrammatie om vervolgens een robot de plaatsing en verlijming van de Wienerberger bakstenen toe te vertrouwen” verduidelijkt Jan Geysen. “Het is een typisch voorbeeld van hoe eenvoud van materiaal kan samengaan met hightech robottechnologie”.


De vloer aan de receptie is vervaardigd uit gerecupereerd hout, aangeleverd door het Brussels architectencollectief Rotor. De bestaande trap kreeg een make-over als belevingsobject. De combinatie van verschillende metaaloppervlakken en glas resulteert in een veelzijdige display over de verdiepingen heen. Wie de trap neemt stapt als het ware door een expositie. Google was vragende partij voor een duurzame renovatie. Voor alle verwerkte materialen zijn er technische fiches opgemaakt en ter beschikking gesteld van Google, een belangrijke informatiebron voor latere recyclage.


Uitdagende werf
Na een zeer intens voortraject volgde de uitvoering onder best uitdagende omstandigheden. Hier toonde de bouwteamformule waarin ontwerpers en uitvoerders op gelijkwaardige basis het project tot uitvoering brengen in het belang van een maximaal eindresultaat, zich herhaald als een absolute meerwaarde. Aangezien de Googlers er bleven ‘wonen’, werd er  gekozen voor een gefaseerde uitwerking, Alle verdiepingen kwamen aan bod, met telkens een  verhuis van de medewerkers naar de nieuw afgewerkte verdieping.


Sarai Bervoets, Head of Sales & Engineering bij Jansen the Building Company: “De bestaande inrichting werd volledig gesloopt, om bouwlaag na bouwlaag terug te brengen tot casco-staat en er dan de nieuwe inrichting in te brengen. Dat was de beste aanpak voor een optimaal resultaat en het aanhouden van een strakke timing”. De fitness- en ontspanningsruimte op het gelijkvloers werd als laatste afgewerkt en diende tussentijds als werfkantoor en opslagruimte. Er mocht er geen lawaaihinder zijn tijdens de kantooruren, dus moesten de sloopwerken doorgaan tijdens de weekends. Boren mocht enkel voor 9 uur, over de middag, of na 17 uur. “Gezien de uitdagende planning en de restricties als gevolg van het werken in een kantoorgebouw in gebruik, hebben we in shifts gewerkt om een maximaal aantal werkuren per dag te creëren” blikt Sarai Bervoets terug. “Regelmatig hebben we uitzonderingen gevraagd en gelukkig ook verkregen, dankzij de goede relatie van  ons werfteam met de gebouwbeheerder en gebruikers van het gebouw”.


Akoestisch veeleisend project
PUUR heeft in een vroeg stadium van het ontwerp een akoestisch ingenieur betrokken. “Google stelde in het bijzonder hoge eisen aan de meeting rooms, wat een technische en esthetische uitdaging werd” geeft Jan Geysen aan. “We hebben daarom gekozen om twee producten van Jansen the Building Company te integreren in dit project. De veelzijdige systeemwanden van Maars Jansen Living Walls en de klimaatplafonds KAY pasten perfect in deze op maat ontwikkelde puzzel.


In functie tot de gestelde akoestische uitdagingen en het voorzien van een binnenklimaat met het hoogste thermische comfort, is gebruik gemaakt van verschillende oplossingen uit het gamma KAY klimaatplafons en Maars Jansen Living Walls. In de gemeenschappelijke delen van het kantoor viel de keuze op baffles uit geperforeerd metaal met akoestisch vlies bekleed, die tevens instaan voor de verspreiding van warme- en koele lucht in de ruimten. In de meeting rooms zijn gesloten klimaatplafonds gemonteerd met geïntegreerde LED-verlichting, gecombineerd met dubbel beglaasde wanden, die ook in de break  out rooms zijn toegepast. Voor de landscape kantoorruimte zijn klimaateilanden weerhouden, afgestemd op het ritme van de gevel, waarbij een maximale flexibiliteit voor het inrichten van de ruimtes verzekerd wordt. De enkel beglaasde wandelementen uit het gamma van Maars Jansens living Walls komen aan bod bij de unieke restyling van de centrale trap.


Klimaat- en andere technieken
Een nauwe samenwerking met Google was onontbeerlijk voor de organisatie van de werkzaamheden, omdat technieken evenals de Google-medewerkers moesten blijven werken.
“Het gebouw beschikt over een gemeenschappelijke HVAC-installatie” licht Sarai Bervoets toe. Deze werd afgekoppeld om na voltooiing van de werf te koppelen aan een volledig nieuwe installatie voor de door Google gebruikte niveaus. Alle leidingen werden vernieuwd, de luchtverdeling en debieten afgestemd op de nieuwe inrichting. Er is een uitgebreide voorstudie gedaan en we hadden een meevaller doordat onze vaste partner de bestaande technieken in het gebouw had gedaan en bijgevolg over een grote voorkennis beschikte”.
Voortdurende innovatie en een nooit aflatend streven naar verbetering zijn het Google DNA, maar ook dat van PUUR interieurarchitecten en Jansen the Building Company, dat hier voluit tot uiting komt in een ongedwongen kantoorruimte, een belevings- en ontdekkingsruimte, die het nieuwe Google uitdraagt. (foto’s: Google)

 



Last update: 12/07/2021 14:24:07