FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Het EK en werken

Het EK en werkenVanaf 13 juni slaat de voetbalgekte weer toe in ons land. Die dag spelen de Rode Duivels om 21.00u hun eerste wedstrijd in het UEFA Europees Kampioenschap 2021, dat officieel loopt van 11 juni tot 11 juli dit jaar. Veel wedstrijden worden gespeeld tijdens de werktijd van werknemers. In hoeverre bedreigt overmatig enthousiasme voor het voetbal een goede afhandeling van het werk? Mag een werknemer tijdens zijn werkuren naar een wedstrijd kijken? Is er een verschil tussen werknemers die op de werkplek aanwezig zijn en werknemers die telewerken? Mogen zij een voetbalshirt dragen terwijl ze werken? Catherine Mairy, Legal Expert bij Partena Professional geeft toelichting.

Naar een voetbalwedstrijd kijken tijdens de werkuren, kan dat? Wanneer de medewerker thuis werkt, is het de telewerker die de organisatie van zijn werk binnen zijn arbeidsduur regelt en is er geen formeel verbod om overdag naar een voetbalwedstrijd te kijken. De thuiswerker mag zijn arbeidsrooster zelf invullen, maar deze flexibiliteit mag geen invloed hebben op de productiviteit en de voltooiing van zijn taken. In de praktijk betekent dit dat sommige telewerkers geen pauze zullen kunnen nemen om naar een voetbalwedstrijd te kijken. “Nemen we het voorbeeld van een telewerker die in het kader van zijn job ‘klantencontacten’ heeft: hij moet beschikbaar zijn voor deze klanten op specifieke tijdstippen van de dag en is daarom verplicht om bereikbaar te zijn tijdens deze tijdspannes. Als deze telewerker tijdens zijn werkuren naar een voetbalwedstrijd wil kijken, zou dit voor problemen kunnen zorgen en is overleg vooraf met de werkgever essentieel,” legt Catherine Mairy uit.

Indien een werknemer omwille van zijn functie niet kan thuiswerken, moet hij verplicht op zijn werkplek werken en zich aan het arbeidsrooster houden. “Ongeacht zijn job mag de werknemer in principe tijdens de werkuren niet naar een voetbalwedstrijd kijken, omdat de flexibiliteit die in het algemeen bij telewerken wordt toegestaan, niet automatisch geldt voor een werknemer die op de werkplek werkt” benadrukt Catherine Mairy.

Dat de regels verschillend zijn heeft te maken met de autonomie die aan de thuiswerker wordt toegestaan en de moeilijkheid voor de werkgever om hierop controles uit te voeren. “Vergeten we evenmin dat een telewerker meestal zijn eigen apparatuur gebruikt om naar een voetbalwedstrijd te kijken, zijn internetverbinding of zijn televisie bijvoorbeeld. Een werknemer die in de gebouwen van de onderneming werkt, zal daarentegen waarschijnlijk de door zijn werkgever ter beschikking gestelde apparatuur gebruiken om de wedstrijd te bekijken, zoals de internetverbinding van de onderneming. Dat houdt ene risico in, want dan gebruikt hij een professionele toegang voor privédoeleinden,” verduidelijkt Catherine Mairy.

Wederzijds overleg geniet altijd de voorkeur om tot een oplossing te komen. In de praktijk zal alles afhangen van het soort werk en moet elk geval apart worden bekeken.

Wat met een supportersoutfit?
De wetgeving legt alleen kledingvoorschriften op die verband houden met gezondheids- of veiligheidsregels. De werkgever kan echter in zijn arbeidsreglement kledingvoorschriften opnemen die door alle (of sommige) personeelsleden moeten worden nageleefd. Dit moet op een objectieve en niet-discriminerende manier gebeuren. Op grond van het arbeidsreglement kan de werkgever sancties opleggen als de werknemer ongepaste kleding draagt.

“Ook hier is gezond verstand de beste raadgever, zowel voor thuiswerkers als voor werknemers die op het bedrijf werken. Het is bijvoorbeeld moeilijk toelaatbaar dat een telewerker aan een videoconferentie met klanten deelneemt in een voetbalshirt; de dresscode voor dergelijke vergaderingen moet worden nageleefd. De redenering is logischerwijze dezelfde als wanneer de ontmoeting face-to-face zou plaatsvinden” verduidelijkt Catherine Mairy.

Kan de EK-agenda het arbeidsrooster aansturen?
Een aanpassing van het arbeidsrooster is mogelijk, op voorwaarde dat de werkgever en de werknemer het daarover eens zijn en dit schriftelijk bevestigen. In dat geval moeten deze wijzigingen ook in de onderneming worden aangeplakt. “Bovendien moet worden aangegeven op welke dagen de aanpassing van het rooster zal worden toegepast, bijvoorbeeld de dagen waarop de Rode Duivels een wedstrijd spelen. Als een onderneming beslist om de roosters tijdelijk te wijzigen, moet dit in elk geval gelden voor alle werknemers die daarom vragen, om elke vorm van discriminatie te vermijden,” besluit Catherine Mairy.
Eduard Codde
11-06-2021