FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Strategische technologietrends voor 2022

Strategische technologietrends voor 2022

(foto: <a href='https://nl.123rf.com/profile_idrutu'>idrutu</a> - 123RF)
(foto: idrutu - 123RF)

Het is een jaarlijkse traditie dat de analisten van Gartner een lijst met strategische technologietrends bekend maken voor het nieuwe jaar. Ze vertrokken daarvoor vanuit de resultaten van onderzoek bij CEO's naar hun prioriteiten voor 2022 en zetten daar een lijst tegenover hoe CIO’s daar kunnen op inspelen. De hoofdthema’s voor 2022 zijn groei versnellen, verandering (verdere digitalisering) vormgeven en vertrouwen opbouwen. Een greep uit de te verwachten technologietrends.

Een optimale digitale werkervaring bieden
De hybride werkomgeving zal blijven en dat leidt tot gedistribueerde organisaties met geografisch verspreide medewerkers. Volgens Gartner zijn grote aanpassingen nodig op technisch vlak én qua service om een optimale werkervaring te bieden. Tevens moeten organisaties aan hun deliverymodel sleutelen. Tegen 2023 verwacht Gartner dat ongeveer 75% van alle organisaties die de voordelen van een ‘distributed enterprise’ nastreven tot 25% sneller omzetgroei realiseren dan hun concurrenten.

Cloud-native platformen
Waar Cloud-native platformen dit jaar nog minder dan 40% als basis dienen voor nieuwe digitale initiatieven, zal dat meer dan 95% het geval zijn tegen 2025. De schaalbaarheid en elasticiteit van de cloud maakt dat bedrijven sneller en vaak ook goedkoper kunnen schakelen.

Data confidentieel houden
Privacy blijft meer dan ooit nog een zwak punt bij vele organisaties. ‘Privacy-Enhancing Computation’ (PEC) is een manier om data confidentieel te houden terwijl de gegevens in gebruik zijn. Gartner verwacht dat zes op de tien grote organisaties tegen 2025 PEC-technieken zullen inzetten. Ze vertrekken vanuit een 'trusted' omgeving voor gevoelige data om de gegevens op een gedecentraliseerde manier te verwerken en analyseren. Alle data en algoritmen worden versleuteld voor de analyse en de verwerking.

Hyperautomatisering
Hyperautomatisering sluit aan bij de digitale transformatie en brengt deze in een extra versnelling. Het gaat in het bijzonder om het verbeteren van de kwaliteit van het werk, het versnellen van bedrijfsprocessen en snellere besluitvorming.

AI Engineering
AI Engineering staat voor een geïntegreerde benadering voor het toepassen van artificiële intelligentie modellen, wat moet toelaten om efficiënter om te gaan met tijd en middelen. Gartner verwacht dat tegen 1 op 10 bedrijven die best practices rond AI-engineering toepassen, tegen 2025 minstens drie keer meer waarde zullen genereren uit hun AI-inspanningen dan de achterblijvers.

Totale beleving
De combinatie van customer experience (CX), employee experience (EX), user experience (UX) en multi-experience (MX) resulteert in Total Experience (TX). Verwacht wordt dat 6 op 10 grote ondernemingen tegen 2026 gebruik zullen maken van TX om hun businessmodellen te transformeren.
Eduard Codde
19-01-2022