FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Historisch lage leegstand voor de kantoormarkt in Gent

Historisch lage leegstand voor de kantoormarkt in Gent

Het project ‘Networks Gent’ wordt ontwikkeld door Banimmo. De moderne architectuur van de gebouwen is van de hand van architectenbureau Arch & Teco. In de bouw worden moderne duurzame technieken geïntegreerd, zoals groendaken, regenwaterrecuperatie en klimaatregeling via geothermie.
Het project ‘Networks Gent’ wordt ontwikkeld door Banimmo. De moderne architectuur van de gebouwen is van de hand van architectenbureau Arch & Teco. In de bouw worden moderne duurzame technieken geïntegreerd, zoals groendaken, regenwaterrecuperatie en klimaatregeling via geothermie.

In 2019 kenmerkte de Gentse kantoormarkt zich door een zeer lage leegstand (3,5%), met een heel beperkt volume aan beschikbare kantoren voor verhuur of verkoop. Volgens vastgoedadviseur en -makelaar JLL heeft deze markt het kookpunt bereikt. In 2017 noteerde JLL voor de eerste keer een take-up van meer dan 50.000 m² in Gent. Deze positieve trend zette zich in 2018 en ook in 2019 door met een take-up van meer dan 55.000 m². Met deze cijfers positioneert Gent zich als volwaardige kantoormarkt in Vlaanderen.

Een markt in opmars
Ondanks de positieve tendensen op de Gentse kantoormarkt waren ontwikkelaars de afgelopen jaren eerder terughoudend op het vlak van ontwikkeling op risico. Met een aantal nieuwe projecten in de stijgers komt daar stilaan verandering in.
“Gent heeft nood aan nieuwe projecten om aan de toekomstige kantoorvraag te kunnen blijven voldoen”, Steven Peeters, Senior Director Office Agency van JLL Antwerpen. “De interesse van kantoorgebruikers voor moderne, kwalitatieve gebouwen is groot. Een project als ‘Networks Gent’ speelt volop in op de behoeften, vooral dankzij de unieke locatie en aanverwante diensten. De vraag in combinatie met de beperkte leegstand en de kwalitatieve oplevering legt druk op de prijzen. Toekomstige projecten in Gent zullen gecommercialiseerd worden aan huurprijzen van €160/m²/jaar of meer.

Projects pipeline
The Loop blijft de ‘place to be’ voor nieuwe projecten. Op deze site zijn onder meer Flanders Expo, IKEA en de KBC Arteveldetoren langs de E40 gevestigd. Verschillende vastgoedontwikkelaars beschikken er over posities waar ze op korte termijn aanzienlijke volumes (> 5.000 m²) kunnen verwezenlijken. Zo heeft ION recent het Pulse-project opgeleverd en heeft MG Real Estate – de ontwikkelaar van de KBC-toren – zijn bouwvergunning voor de ontwikkeling van het MG Square-project op de Kortrijksesteenweg gekregen.

Banimmo beschikt in het project ‘Networks Gent’ over een potentieel om ± 48.500 m² kantoren te ontwikkelen. Ondertussen zijn de bouwwerken van de eerste twee kantoorgebouwen, goed voor een totale oppervlakte van ongeveer 15.000 m², gestart op risico. JLL Office Agency is co-exclusief gemandateerd voor de commercialisatie van dit nieuwe kantoorproject. De oplevering van de eerste twee gebouwen One en Two staat gepland voor eind 2021. In de bouw worden moderne duurzame technieken geïntegreerd, zoals groendaken, regenwaterrecuperatie en klimaatregeling via geothermie.

Mobiliteit als kernwoord
De vlotte bereikbaarheid en de mobiliteit van het personeel blijven cruciale factoren bij de keuze van een bedrijfslocatie. The Loop is vlot bereikbaar via de E40 en E17. Een innovatief parkeersysteem zorgt voor een optimaal gebruik van de beschikbare parkeerplaatsen.Het autoverkeer in de nieuwe stadswijk The Loop verloopt vaak moeizaam wanneer er in Flanders Expo grote evenementen aan de gang zijn. De stad Gent heeft ter aanvulling alternatieve mobiliteitsoplossingen ontwikkeld. Conflictvrije fietspaden zorgen voor een vlotte en veilige verbinding met het Sint-Pietersstation in minder dan 7 minuten. Dankzij de tramhalte op wandelafstand is ook de bereikbaarheid met het openbaar vervoer gegarandeerd.

Bron: JLL
Didier Van Den Eynde
19-03-2020