FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Aantrekkelijke werkgever door uitgebreid aanbod telewerken

Aantrekkelijke werkgever door uitgebreid aanbod telewerken

(Foto Porsche)
(Foto Porsche)

Het Duitse Porsche AG, wereldwijd bekend als sportwagenbouwer, heeft als gevolg van de positieve ervaringen met thuiswerken tijdens de Corona-crisis beslist om zijn medewerkers toe te laten tot 12 dagen per mand buiten kantoor te werken. Al sinds 2014 biedt Porsche AG zijn medewerkers de mogelijkheid tot ‘mobiel werken’ gedurende twee dagen per week, dit in combinatie met glijdende werkuren, gunstige regelingen voor werkonderbreking voor het verzorgen van naasten, tot zelfs ‘sabbatical’ verlof. Al deze maatregelen om een betere werk/privébalans te verzekeren konden op veel bijval rekenen bij de werknemers. Dat leidde tot hoge scores bij interne tevredenheidspolls en plaatste Porsche AG herhaald bovenaan de rangschikking van de ‘beste werkgevers’. Recent nog zag Porsche AG zich uitgeroepen tot meest aantrekkelijke werkgever bij de ‘Students Choice Award 2021’ in de categorie studenten die het middelbaar onderwijs hebben afgesloten. In Duitsland is dit een heel belangrijk gegeven, omdat hun onderwijs heel veel aandacht heeft voor het gemengd leren en werken. Studenten hoger onderwijs die als ‘Auszubildende’ (Azubi) aan de slag kunnen bij een bedrijf als Porsche hebben meteen een streepje voor in hun latere beroepsleven. De 15.000 studenten die deelnamen aan de ‘Students Choice Award 2021’ argumenteerden hun keuze voor Porsche AG met uitdagende opdrachten, mogelijkheden tot persoonlijke (verder)ontwikkeling en een zeer omvangrijk pakket sociale voordelen.

Flexibiliteit maakt werkgever aantrekkelijk
Als gevolg van de uitbraak van het Corona-virus konden Porsche-medewerkers in de administratieve afdelingen tot 5 dagen per week ‘mobiel werken’ zoals zij dat benoemen. Deze specifieke Corona-werkregeling loopt tot 30 juni ’21. Nu de Corona-maatregelen ook in Duitsland versoepelen, heeft Porsche AG zijn 22.000 medewerkers een nieuwe bedrijfsovereenkomst voorgelegd, waarin de toelating is opgenomen om tot 12 dagen per maand buiten kantoor te werken. De overeenkomst laat ook heel veel speelruimte voor de locatie van de werkplaats en individuele keuze van de werktijden.

Andreas Haffner, directeur HR en sociale zaken, benadrukt wel dat er steeds voldoende aanwezigheden moeten zijn om een goede werking te verzekeren. Hij verwijst ook naar het grote belang van directe uitwisselingen tussen collega’s. De ervaringen tijdens het voorbije jaar stemmen hem optimistisch voor een vlotte organisatie van het werk nadat de gezondheidscrisis geweken is. De geboden flexibiliteit naar individuele werkorganisatie is met zekerheid een bepalende factor in de jaarlijks georganiseerde tevredenheidspolls. Voor het vijfde jaar op rij klom de tevredenheid over Porsche AG als werkgever. Bij de meest recente bevraging noemde 93% van de medewerkers hun werkgever ‘zeer aantrekkelijk’.
Eduard Codde
22-06-2021