FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » World FM Day

World FM DayDe ‘World FM Day’, een wereldwijd initiatief dat Facility Management onder de aandacht brengt en sinds augustus 2009 op de agenda staat, gaat dit jaar door op 11 mei. World FM Day erkend en viert de essentiële bijdrage die Facility Managers en het facilitaire werkveld leveren tot de globale bedrijfswereld. Dit jaar is het thema van World FM Day: ‘Op weg naar een duurzame toekomst’

Deze bijzondere dag heeft tot doel het FM-vakgebied een grotere bekendheid te geven, de spots te richten op de inspanningen die Facility Management levert voor de gezondheid, veiligheid, productiviteit en het welzijn van werknemers op de werkvloer. Duurzaamheid is één van de grootste uitdagingen en niet meer weg te denken uit de toekomst van het vakgebied.

Duurzaamheid was ook het thema van een panelgesprek n.a.v. het 30-jarig jubileum van de opleiding Facility Management bij Odisee Gent. Dat Facility Management een sleutelrol speelt in het verduurzamen van elke organisatie werd door alle deelnemers bevestigd. Toch gaf bij een bevraging onder de aanwezigen minder dan de helft (45%) aan dat FM een strategische impact heeft op duurzaamheid. 

Panellid Henk Vincent, Directeur masterplan nieuwbouw bij VITAZ (Sint-Niklaas): De organisatie zelf moet een visie hebben op de rol van Facility Management, enkel dan is er sprake van strategisch Facility Management als ondersteuning. FM is een middel, geen doel op zich om de bedrijfsdoelstellingen te behalen.

Facility Management is de katalysator voor de introductie van duurzaamheid in alle facetten van de organisatie, gezien het overal komt binnen het bedrijf en zo alle onderdelen verbindt.

Panellid Guy Eeckhout, Safety Advisor & Facility Manager at argenx (Gent): Facility Management moet de visie van het Bedrijf steunen en zo het bedrijf vooruithelpen. Daarvoor moet FM de processen goed begrijpen en vertalen in wat morgen nodig is.

Duurzaamheid moet in balans gebracht worden met alles wat we doen en het beschikbare budget. Het is een proces van voortdurend verbeteren en hogerop ‘verkopen’ wat men wil bereiken. De directie moet duurzaamheid als een parameter erkennen. Facility Management vertaalt de boodschap van de directie over duurzaamheid naar de werkvloer.

Duurzaamheid is een containerbegrip
Duurzaamheid is zeer veelzijdig en laat zich bijgevolg door elke organisatie en FM-er anders invullen.

Guy Eeckhout: Het is belangrijk uit te leggen wat men doet m.b.t. duurzaamheid. Facility Management moet selectieve doelstellingen vastleggen, want alles tegelijk aanpakken lukt niet. Het is belangrijk om regelmatig resultaten te kunnen aantonen, bv. op het vlak van afvalbeperking, energiebesparing…

Panellid Anne Lenaerts, Sustainability Ambassador 2022 (VBO/FEB award), Senior Workplace Change Expert & Communicatie Directeur NNOF: communicatie naar alle medewerkers op elk niveau is essentieel bij het duurzaamheidsbeleid van een organisatie.

Kritische geest
Facility Managers moeten een kritische en open geest hebben, een krachtige persoonlijkheid tonen om het verschil te maken binnen een organisatie. Gezond boerenverstand en logisch denken zijn vaak de beste raadgevers om resultaat te boeken. FM moet steeds een luisterend oor hebben en over de eigen grenzen kijken.

Eduard Codde
11-05-2022