FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Nieuwe 'Matter'-connectiviteitsstandaard voor IoT-oplossingen

Nieuwe 'Matter'-connectiviteitsstandaard voor IoT-oplossingenHet gebruik van open, wereldwijde normen is essentieel om de digitale transformatie te voltooien. Onlangs introduceerde de Connectivity Standards Alliance (CSA - voorheen Zigbee Alliance) de nieuwe wereldwijde connectiviteitsnorm 'Matter'. De 180 CSA-leden, waaronder Amazon, Apple, Assa Abloy, Google, Huawei, IKEA, Legrand en Schneider Electric, stellen dat interoperabiliteit cruciaal is voor de slimme gebouwen van de toekomst, met de integratie van technologieën zoals hernieuwbare energieopwekking en ecosystemen voor het opladen van elektrische voertuigen. De nieuwe 'Matter'-connectiviteitsstandaard is gebaseerd op beproefde technologieën en best practices. Het is de bedoeling om meer interoperabiliteit van IoT-apparaten in verbonden ecosystemen van slimme gebouwen te creëren.

Het nieuwe open-source, uniforme connectiviteitsprotocol ‘Matter’ zal kunnen worden toegepast op tal van oplossingen voor slimme gebouwen, waaronder verlichting, sloten, luidsprekers, HVAC-sturingen, beveiligingssystemen en routers. Met ‘Matter’ zijn bedrijven niet langer beperkt tot producten die werken met het bestaande slimme systeem, maar hebben ze nu de keuze om de nieuwe, door ‘Matter’ gecertificeerde apparaten te integreren die het best zijn afgestemd op hun behoeften, ongeacht het merk.

‘Matter’ is gebouwd met behulp van IP, de oorspronkelijke netwerktechnologie van het internet, en wordt ondersteund door grote ecosysteemproviders. Producten met het ‘Matter’-keurmerk bieden gebruikers, fabrikanten, productontwerpers en ontwikkelaars verbeterde cyberveiligheid, native cloud connectiviteit en interoperabiliteit van apparaten. Bovendien biedt de nieuwe standaard ontwikkelaars meer zekerheid voor de consistentie en kwaliteit van de gebruikservaring in verschillende ecosystemen, dankzij standaarddefinities voor apparaatmodellen en lifecycle-events zoals provisioning/onboarding (het opzetten van IT-infrastructuur/training gebruikers), verwijdering, foutherstel en software-updates.

Wedloop naar energie neutrale maatschappij
Naar schatting zal de vraag naar elektriciteit tegen 2040 verdubbelen als we de huidige koers blijven volgen. Nu digitalisering de norm wordt, zien we ook een toenemende wens om meer hernieuwbare energie te produceren en te gebruiken. Dit gaat gepaard met toenemende druk vanuit de regelgevende machten om o.a. verwarmen en auto's volledig elektrisch te maken. Elektriciteit is de meest efficiënte energievorm en de beste vector voor een koolstofarme economie. In combinatie met digitale oplossingen biedt het ook ongeëvenaarde mogelijkheden om energieverspilling tegen te gaan.

Met de toegenomen interoperabiliteit van de IoT-verbonden apparaten in het smart building ecosysteem, kunnen eigenaren en aannemers de gebouwen van de toekomst ontwerpen met een flexibele, toekomstbestendige architectuur die gebruik maakt van verbonden apparaten van ‘Matter’ in ecosystemen om betrouwbare, geconsolideerde en veilige zichtbaarheid op het energieverbruik te krijgen. Deze zichtbaarheid, in combinatie met de hulp van AI-gebaseerde en softwaregedreven oplossingen voor slim energiebeheer, geeft gebruikers het heft in handen wat betreft de manier waarop energie in gebouwen wordt geproduceerd, opgeslagen, gedistribueerd en verbruikt. Het kan slimme energiemanagementsystemen ook toelaten om voorrang te geven aan groene energie, zodat energieverslindende apparaten en toestellen, zoals elektrische voertuigen (EV's), het grootste deel van hun energie halen uit zonne-energie of andere koolstofvrije energiebronnen. Gebruikers en onze planeet halen voordeel uit dit initiatief.
Eduard Codde
24-06-2021