FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Forse groei van het aantal Belgische glasvezelaansluitingen

Forse groei van het aantal Belgische glasvezelaansluitingen

(foto: <a href='https://nl.123rf.com/profile_theerapong28'>theerapong28</a> - 123rf)
(foto: theerapong28 - 123rf)

Elk jaar geeft de FTTH Council (Fiber to the Home) cijfers vrij over de uitrol van glasvezel in Europa. Binnen geografisch Europa dat 39 landen telt, zijn er sinds de laatste telling door onderzoeksbureau IDATE in september 2020 zo'n 183 miljoen woningen aangesloten op glasvezel. Voor het eerst duikt België op in de rangschikking, weliswaar onderaan, maar dat is toch zeer hoopvol nieuws, in het bijzonder in het kader van toenemend thuiswerken. Momenteel zijn in totaal 52,5 procent van de woningen of gebouwen aangesloten op glasvezel, komende van 49,9 procent een jaar geleden. In het onderzoek dat 39 landen betrekt, zitten onder meer Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan, IJsland en Israël. Voor de Europese Unie plus het Verenigd Koninkrijk (EU27+UK) is dat 43,8 procent, komende van 39,4 procent in 2019.

De grootste groei kennen landen als Frankrijk (+4,6 miljoen aansluitingen), Duitsland (+2,7 miljoen aansluitingen) en het Verenigd Koninkrijk (+1,7 miljoen aansluitingen). Procentueel gezien is België voor het tweede jaar op rij de grootste groeier met 155 procent, gevolgd door Servië (+110 procent), Duitsland (+66 procent), het Verenigd Koninkrijk (+65 procent) en Ierland (+49 procent).

Goede vooruitzichten
Hoewel het aantal aansluitingen in België in 2019 verdrievoudigde, was dat nog steeds onvoldoende voor een vermelding op de Europese rangschikking, waar één procent als minimum geldt. Dit jaar is het aandeel Belgische huishoudens of kantoren die via een glasvezelverbinding geconnecteerd zijn gestegen tot 1,3 procent. Daarmee staan we laatst, na Oostenrijk (2,1 procent), het Verenigd Koninkrijk (3,7 procent) en Duitsland (4,9 procent). Koplopers zijn IJsland en Wit-Rusland (beiden 70 procent) en Spanje en Zweden (iets meer dan 60 procent).

Hierbij dient gezegd dat de noodzaak om de overstap naar glasvezel te maken minder hoog is, omdat het bestaande kopernetwerk snelheden tot 100 Mbps haalt, en het coaxnetwerk (Telenet en VOO) zelfs tot 1Gbps haalt. Het aantal aangesloten woningen (homes passed) steeg in België met 155 procent; het aantal huishoudens dat een glasvezelabonnement nam steeg met 42 procent. In de praktijk gaat het vrijwel uitsluitend om Proximus-klanten. Het eerste kwartaal van 2021 werden 77.000 abonnees genoteerd.

De FTTH Council verwacht dat het aantal glasvezelaansluitingen in België de komende jaren nog significant zal stijgen. Deze verwachting is o.a. gebaseerd op de Proximus-aankondiging dat het samenwerkt met Eurofiber en Delta Fiber. Hierdoor zal het aantal aangesloten gebouwen sneller kunnen stijgen dan in het recente verleden.
Eduard Codde
27-05-2021