FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Gault&Millau Catering Awards 2020

Gault&Millau Catering Awards 2020Woensdag 30 september 2020 maakte Gault&Millau de Catering Awards 2020 bekend. Vijf jaar geleden deelde Gault&Millau voor het eerst de Catering Awards uit in samenwerking met de Beroepsverenigingen. “Opzet is om op een passende manier de sector van de grootkeukens in de spotlight plaatsen” aldus Marc Declerck, CEO van Gault&Millau Benelux.

Binnen de ‘Grootkeuken Awards’ zijn vijf subcategorieën opgenomen. Eén daarvan zicht zich op het Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hierin werden de grootkeukens van UZ Leuven (eigen beheer), TCO Services in Louvain La Neuve (eigen beheer) en Belgocatering voor Bank Degroof Petercam (uitbesteed) bekroond.

Plastic afval blijft één van de grootste duurzaamheidsuitdagingen van deze tijd. De Facilitaire Dienst van het UZ Leuven ging vorig jaar de strijd aan tegen plastic voor éénmalig gebruik. Als één van de grootste ziekenhuizen in Europa verbruikte het UZ Leuven jaarlijks 4 miljoen plastic lepeltjes, wat overeenkomt met 4,7 miljoen ton plastic of een volume van 24,5 m³ lepeltjes.

Ten strijde tegen plastic afval
Plastic helemaal uit het dagelijkse leven bannen lijkt een onmogelijke opgave, maar de ecologische impact van sommige wegwerpproducten is veel te hoog. Daarom zocht de Facilitaire Dienst naar oplossingen om de hoeveelheid plastic te verminderen en recyclage te bevorderen. Luc Vanhaverbeke, diensthoofd Facilitaire Dienst UZ Leuven (foto): “Ons doel was om de ecologische voetafdruk te verkleinen en een bijdrage te leveren aan de circulaire economie en een wereld met minder afval”.

Concreet worden de plastic lepeltjes vervangen door inox, wat verleden jaar al resulteerde in een daling met 35% van de afvalberg. Verder verdwenen de plastic schaaltjes voor de saladbar en de warme groenten in de cafetaria’s. Ze werden vervangen door standaard glazen schalen die men persoonlijk moet aankopen en telkens opnieuw meebrengen. Luc Vanhaverbeke: “Om die aanpak tot een succes te maken, ging vooraf veel aandacht naar het verstrekken van waardevolle informatie en het creëren van betrokkenheid”.

De aanpak werd doorgetrokken met het vervangen van kartonnen koffiebekers door porseleinen mokken. In het UZ Leuven worden jaarlijks 3,1 miljoen wegwerp koffiebekers verbruikt, waarvoor 1180 bomen moesten sneuvelen en wat finaal leidde tot 205 ton afval.

Bovendien werden plastic voorverpakkingen maximaal vervangen door composteerbare materialen. “In 2018 verbruikten we nog 11,5 miljoen wegwerpverpakkingen” blikt Luc Vanhaverbeke terug. “In 2019 hebben we liefst 91% hiervan vervangen door duurzame alternatieven. Er is al een hele weg afgelegd, maar we zijn nog niet bevrijd van plastic. We blijven verder zoeken naar alternatieven voor plastic folie om brood en bestek in te pakken”.
Eduard Codde
08-10-2020