Een duik in het technologiebad
Donderdagavond 8 februari nodigde IFMA Belgium Chapter haar leden uit naar Living Tomorrow, ingehuldigd in het laatste kwartaal van 2023. Die locatie was een bewuste keuze omdat Living Tomorrow een visionair landschap biedt van technologieën en digitale ervaringen. Dat sluit perfect aan bij de rol van de Facility Manager, die constant moet inspelen op veranderingen aan de horizon.
Living Tomorrow ging in 1990 van start onder impuls van Frank Beliën. In 1995 opende ‘Het Huis van de Toekomst’ in aanwezigheid van Bill Gates. Domotica stond in die tijd centraal. Living Tomorrow evolueerde voortdurend, bouwde een nieuwe thuis. De nieuwste versie focust op enkele specifieke thema’s als gezondheid, stad, werk en thuis.
Living Tomorrow maakt onderscheid tussen ‘koude’ en ‘warme’ technologie. In het eerste geval gaat het erom wat technisch mogelijk is, maar misschien niet verder raakt dan een gadget. ‘Warme’ technologie daarentegen vertrekt uit de noden van gebruikers, vanuit een concrete probleemstelling en biedt daar een technisch ondersteunende oplossing of assistentie voor. Soms heeft een technologie in eerste instantie slechts een gadgetwaarde, maar kan in een verder levensstadium wel zinvol blijken (vb. oven met camera’s voor automatisch koken van gerechten).
Geen enkele technologie is goed of slecht; het gebruik ervan bepaalt het nut, de waarde en slaagkansen om een blijver te worden. Essentieel is dat de mens altijd de verantwoordelijkheid moet nemen t.o.v. de technologie.
Gepersonaliseerde gezondheidszorg
De zone ‘gezondheid’ geeft bezoekers een idee van hoe de gezondheidszorg er in de toekomst kan uitzien. De patiënt neemt zelf het voortouw. Via een gezicht scan krijgt hij/zij toegang tot het persoonlijk elektronisch medisch dossier. De apotheek wordt een begeleidend gezondheidscentrum waar een zorgteam paraat staat voor de dagelijkse assistentie van geboorte tot overlijden. Medicatie wordt m.b.v. een aangepaste 3D printer ter plaatse en op maat geproduceerd en de patiënt monitort zichzelf via ‘wearables’ die doorkoppelen naar het zorgteam. Het voordeel van de 3D printer voor medicatie – geschatte kostprijs 200.000 euro - is dat steeds de individueel optimale dosis kan worden geproduceerd en dat zelfs per dag, daar waar vandaag met gestandaardiseerde dosissen moet worden gewerkt (vb. 5 – 10g). Dat maakt een evolutie naar gepersonaliseerde gezondheidszorg mogelijk, wat ook beleidsbeslissingen kan aansturen, al rijst de vraag hoe we dan moeten omgaan het privacy en ethische vragen.…
Data is overal
Data speelt vandaag al steeds meer een sleutelrol in Facility Management en zal dat in de toekomst nog meer doen in het dagelijkse leven, zo illustreert Living Tomorrow. De weersvoorspelling voor een zonnige dag stuurt UV-bescherming als toevoeging aan voor de dagcrème van de dames, wanneer hun agenda veel buitenactiviteiten vermeldt. Weersvoorspellingen kunnen ook het openen van ramen of ventilatiesystemen heel precies aansturen.
In de zone ‘stad van de toekomst’ ligt het accent op ‘digital twins’, digitale tweelingen van objecten en personen. Door AI los te laten op de data kan een betere, veiliger en comfortabeler beleving ontstaan. Als voorbeeld is te zien hoe op elk ogenblik een optimaal traject voor een verplaatsing wordt bepaald, bij het thuiskomen een aangenaam binnenklimaat is ingesteld, verlichting en entertainment inspelen op de gedetecteerde gemoedstoestand…
Bouw
Elke Facility Manager weet inmiddels wel dat gebouwen en hun gebruik een aanzienlijke impact hebben op de totale CO2-uitstoot. De CO2-negatieve stenen die in de gevel van Living Tomorrow verwerkt zijn, kunnen een grote stap vooruit betekenen voor de bouwsector. Dankzij carbonatatietechnologie nemen de stenen meer CO2 op dan normaal zou vrijkomen bij de productie. Eén ton van deze stenen neemt liefst 60 kg CO2 op bij het uitharden. De CO2 blijft voor altijd ingesloten. Bovendien worden de stenen niet gemetseld of verlijmd, maar gewoon gestapeld. Dat laat toe ze op elk ogenblik te demonteren en elders te gebruiken voor een nieuw bouwproject.
Niet minder boeiend is de 3D robotprinter voor het bouwen van een betonnen muur.
Mobility kent vele facetten
Robots en drones mogen niet ontbreken in Living Tomorrow en zijn aanwezig in vele vormen. Nu al frequent toegepast zijn de drones voor onderzoek van moeilijk toegankelijke sites na brand, instorting of ontploffing.
Drones bewijzen zich ook voor de geautomatiseerde inventarisatie van opgeslagen goederen in zeer hoge magazijnrekken (15m en hoger).
Een Chinese robot in de gedaante van een hond kan in een brandend gebouw binnenstappen, zelfs trappen beklimmen, om zo de brandweer te assisteren bij een zo exact mogelijke beeldvorming van de brand om vervolgens zo veilig en efficiënt mogelijk de bluswerken te organiseren.
In het aan Living Tomorrow toegevoegde VOCO-hotel staan robots paraat om de bagage van de gasten naar hun kamer te brengen of zelfs om de roomservice te verzorgen.
Lara Paemen, managing director van IFMA EMEA, verwees tot slot naar het aanstaande World Workplace Europe 2024 in Rotterdam (6 – 8 maart) en de voorafgaande IFMA Sustainable Professional opleiding (4 en 5 maart). IFMA Belgium Chapter organiseert op 7 maart een dagtrip naar Rotterdam, inclusief transport en deelname aan het congresprogramma, tegen voordeeltarief.