FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » IFMA Nashville Telex

IFMA Nashville Telex

(foto: © 4kclips/123RF.com)
[+] (foto: © 4kclips/123RF.com)

Het jaarlijkse mondiale ‘IFMA World Workplace’ event ging dit jaar door in Nashville, de stad in de Amerikaanse staat Tennessee, die met trots de bijnaam ‘Music City’ draagt en als hoofdstad van de countrymuziek op de kaart staat. Samen met een 80-tal FM-professionals uit EMEA nam ook een kleine groep gemotiveerde Belgen deel aan ‘IFMA World Workplace 2022’. Zij laten ons delen in hun ervaring in de vorm van enkele korte telexberichten.

Liefst 4.000 bezoekers uit alle hoeken van de wereld tekenden present in het ‘City Music Center’ van muziekstad Nashville, om er te discussiëren over nieuwe trends en er kennis te maken met 500 standhouders binnen het vakgebied Facility Management.

Dr. Jessica Green van het vermaarde Santa Fee Instituut sprak over de het verschil in luchtkwaliteit van gebouwen met mechanisch en natuurlijke verluchting. Het aanbieden van gezonde lucht is één onderdeel van een gezonde en veilige werkomgeving. Dit is vandaag een grote uitdaging aangezien het verhogen van de verluchting en het filteren vaak veel energie verbruiken. Het vinden van de goede balans is één van de speerpunten in haar onderzoek.

Jeffrey Saunders, director van het IFMA research departement, leidde een zeer geanimeerd discussiepanel met de voorlopige resultaten van het 2e IFMA experts’ Assessment: New ways of working towards 2030. Wereldwijd namen 300 experten rond workplace deel aan een update van de eerste studie in oktober 2020. Niet alle panelleden waren overtuigd van het hybride werken als de nieuwe standaard. De impact op de medewerkers op lange termijn zou negatief zijn op vlak van betrokkenheid en productiviteit. Volgens een aantal experten onderschatten we bovendien de bewering dat de medewerkers vandaag productiever zijn. Deze mening werd niet door alle panelleden gedeeld.

Digitale transformatie
Naast een gezonde (hybride) werkomgeving was er veel aandacht voor de rol van de digitale transformatie voor de Facility Managers. De presentaties en discussies bevestigen dat enerzijds bestaande technologie te weinig leidt tot toegevoegde waarde voor de organisaties en dat integratie en interoperabiliteit noodzakelijk is. De grote hoeveelheid data zal in de toekomst ingezet worden om de balans tussen het gebruik van de werkomgeving en het gebouw en haar installaties te optimaliseren.
Ook de energiecrisis in Europa is de rest van de wereld niet ontgaan. Dat maatregelen om energievoorziening op korte termijn te verzekeren en het energieverbruik op lange termijn te verminderen kaderen in de globale duurzaamheidsprincipes staat buiten kijf. Enkel een radicale transitie naar een nieuw energiemodel zal volgens sommigen succesvol zijn.
Het jaarrapport 2022 dat gepresenteerd werd, toont dat IFMA wereldwijd sterker is dan ooit. Met meer dan 22.000 leden in 134 landen blijft IFMA de meest toonaangevend en relevante vakvereniging voor Facility Management.

Zie ook https://ifma.viewer.foleon.com/annual-report2022/fy-2022/

Met dank aan Jos Duchamps, Managing Director PROCOS Group en Chair of the IFMA EMEA board; Anton Maes, CEO Brainmove en Board Member IFMA Belgium; We Hub Leader (WorkplaceEvolutionaries).

Eduard Codde
29-11-2022