FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » De perfecte storm

De perfecte stormDe gezondheidscrisis was voor onderzoekers in het domein van Facility Management en kantoorbeleving in het bijzonder ‘de perfecte storm’ om studies op te starten, aldus Dr. Marie Puybaraud, Board Member IFMA EMEA en Global Head of Research JLL France. Tijdens de 41e Facility Night belichtte zij ‘Het Vitaliserende Kantoor’, de verantwoordelijkheid van bedrijven voor de gezondheid en het welzijn van hun werknemers. Tijdens de ‘Covid-jaren’ zijn heel wat wetenswaardigheden aan het licht gekomen over het ‘ideale kantoor’. Verbinden met de natuur; blijvend leren stimuleren; een welzijnsgevoel creëren ...

Het verplichte thuiswerken begon als een voor onmogelijk geachte opgave, maar werd snel door velen omarmd. Het succes van thuiswerken is in grote mate afhankelijk van de individuele woonsituatie en volgens Dr. Marie Puybaraud is amper 1 op 5 woningen aangepast om productief te werken. Daar komt nu nog de druk van stijgende energiekosten bovenop.
Het werkritme is de voorbije tweeënhalf jaar grondig veranderd en heeft geleid tot een niet-lineaire werkdag, een dagindeling die fundamenteel anders is dan voor de gezondheidscrisis. Managers blijken de grootste moeite te hebben om de niet-lineaire werkdag van hun medewerkers en teams te beheren. Zij ervaren hybride werken als een niet of slechts zeer moeilijk te leiden gegeven, gezien elk teamlid er zijn eigen werkritme op na houdt, zelf beslist over de locatie waar gewerkt wordt en de momenten wanneer.

Voor en na de pandemie
Een goede werk/privébalans was ook voor de gezondheidscrisis al erg belangrijk, maar staat nu op de allereerste plaats volgens een door JLL opgezette studie met ruim 4000 kantoorwerkers in 10 landen over de wereld.

Prioriteiten voor werknemers

Voor de pandemie

Maart 2021

April 2022

Een goede werk/privébalans

2

1

1

De werkgever zorgt goed voor mijn gezondheid en welzijn

5

3

2

Een goede verloning

1

2

3

Zin vinden in het werk

3

4

4

Ik voel dat ik deel uitmaak van een team

6

5

5

Ik word gezien, erkend en beloond

4

6

6

Vooral jongeren hebben het kantoor nodig heeft de gezondheidscrisis geleerd. Sociale en fysieke gezondheid zijn belangrijke hefbomen voor het welzijnsgevoel bij werknemers.

Het Vitaliserende Kantoor
‘Human Performance’ is vandaag belangrijker dan de productiviteit; ‘Timemanagement’ heeft plaats gemaakt voor ‘Energy management’, stelde Dr. Marie Puybaraud. Medewerkers ervaren energiepieken en -dalen verspreid over de dag en verschillend voor elk individu. Helaas hebben organisaties daar geen passende tools voor… Het komt erop aan een individueel evenwicht te vinden om efficiënt te werken en overbelasting te vermijden.
Volgens onderzoek door JLL voelt 62% van de werknemers zich vandaag niet volledig ondersteund door hun leidinggevenden bij het ontwikkelen van gezonde werkgewoonten. Volgens 37% geeft hun werkgever niet echt om hun welzijn. Eén op drie ziet hun bedrijf niet langer als een goede plek om te werken.
Om hybride werken tot een succes te maken moeten organisaties holistisch nadenken over hoe ze hun teams kunnen ondersteunen in de manier van organiseren en een beschermende en koesterende werkomgeving creëren. Verwacht wordt dat de dynamiek van hybride werken zeker nog vijf jaar zal aanhouden en zwaar zal blijven doorwegen op de veranderingen in de kantoorwereld.

Eduard Codde
04-10-2022