FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » IoT geeft gebouwen een ‘smart’-injectie

IoT geeft gebouwen een ‘smart’-injectie

(foto: <a href='https://nl.123rf.com/profile_aimage'>aimage</a> - 123RF)
(foto: aimage - 123RF)

De Covid-19 pandemie heeft gebruikers van commercieel vastgoed zoals kantoorruimten voor enorme uitdagingen gesteld. Vandaag komt het erop aan om de beschikbare ruimten op de meest efficiënte manier te gebruiken en een verbeterde gebruikerservaring te bieden aan wie er werkt. Internet of Things (IoT)-technologie kan daarbij een grote rol spelen door real-time gegevens aan te reiken om betere beslissingen te nemen. De juiste toepassing van technologie kan de efficiëntie verbeteren, de kosten verlagen en het dagelijkse leven voor de gebruikers van het gebouw verbeteren.

Bij elk digitaliseringsproces is het essentieel om uitsluitend oplossingen toe te passen die schaalbaar zijn binnen elke omgeving. Zo kan een bedrijf gebruik maken van meerdere kantoorlocaties die dezelfde uitdagingen moeten aanpakken, maar elk op zeer verschillende schaal. Een gebruiksvriendelijk en krachtig gebouwbeheersysteem vormt de hoeksteen voor het paren van een verbeterde gebruikerservaring met lagere werkingskosten.

Evolueren naar ‘hoteling’ op het werk
Veel bedrijven hebben hybride werken ingevoerd of zullen dat in de nabije toekomst doen. Dat gaat gepaard met het herzien van de manier waarop ze hun kantoren beheren.
‘Hoteling’ wint aan populariteit. Het begrip staat voor een methode van kantoorbeheer waarbij werknemers dynamisch hun gebruik van werkplekken plannen. Om ‘hoteling’-praktijken efficiënt en effectief te implementeren zodat elke medewerker een plaats beschikbaar heeft, bieden slimme kantooroplossingen gebaseerd op IoT-connected aanwezigheidssensoren en bureausensoren uitkomst.
Aanwezigheidssensoren genereren realtime gebruiksgegevens en kunnen kantoorgebruikers via een mobiele app in één oogopslag duidelijk maken welke vergaderzalen reëel in gebruik zijn of geboekt waren en toch onbenut blijven.
Sensoren op de werkplekken geven een duidelijk beeld over het werkelijk gebruik van de diverse types, informatie die zowel toelaat om de optimale mix te bepalen als om gebruikers aan te geven waar zitplaatsen beschikbaar zijn.
Daar een eigen toegewezen werkplek al langer tot het verleden behoort, is informatie over de beschikbaarheid van een plek belangrijk voor het efficiënt plannen van werktijd op kantoor en het stimuleren van de terugkeer naar kantoor.

Zorg dragen voor binnencomfort
Sinds de gezondheidscrisis stellen gebruikers van gebouwen steeds hogere eisen aan de kwaliteit van het binnenklimaat. Veel voorkomende verontreinigingen in de binnenlucht zijn vluchtige organische stoffen (VOC's) en overtollig vocht in de lucht.
Specifieke sensoren dienen zich aan voor het monitoren van de binnenluchtkwaliteit en het bijsturen via gebouwbeheersystemen die op hun beurt ingrijpen op de aanwezige HVAC-uitrusting, in het bijzonder door de ventilatie en luchtzuivering te verbeteren.
IoT biedt een brede waaier toepassingsmogelijkheden, maar essentieel is het bekijken en begrijpen van de relatie tussen de mens en de technologie. Bij het creëren van slimmere gebouwen draait alles om het bevorderen van een betere menselijke ervaring voor alle gebruikers.

Eduard Codde
28-09-2022