FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Personeelsbinding met toekomstvisie

Personeelsbinding met toekomstvisie

(foto: <a href='https://nl.123rf.com/profile_olivier26'>olivier26</a> -123RF)
(foto: olivier26 -123RF)

Nog voor de uitbraak van de gezondheidscrisis was ‘personeelsbinding’ voor zowel HR als Facility Management al een uitdaging. Conciërgediensten en mobiliteitsoplossingen werden vaak genoemd, cafetariaplannen steeds vaker geprezen omwille van hun mogelijkheid tot individuele invulling. Het invoeren van hybride werken en de actuele verwachtingen van medewerkers zijn aanleiding om de traditionele personeelsvoordelen aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Flexibiliteit naar plaats en tijd staan hoog genoteerd op het verlanglijstje van alle medewerkers. Dezelfde flexibiliteit wordt verwacht van de personeelsvoordelen, meteen ook een uitgelezen tool om zich als organisatie te onderscheiden, de bedrijfscultuur te versterken en de motivatie op te krikken.
Voor de uitbraak van het Corona-virus waren de personeelsvoordelen gericht op de aanwezigheid van mensen op kantoor. Het ‘nieuwe werken’ anno 2022 is grondig anders, wat de voordien gesmaakte voordelen nu verouderd maakt.

Een positieve ervaring op elke werklocatie
De invoering van hybride werken maakt de beleving van het kantoorgebouw minder belangrijk dan voordien. Werknemers die wekelijks 3, 2 of zelfs minder dagen naar kantoor gaan, verwachten middelen en voordelen die hun productiviteit ondersteunen op elke locatie die ze kiezen om te werken. Sommige organisaties kiezen daarom voor het  toekennen van een thuiswerkbudget, wat hun medewerkers toelaat om thuis hun eigen werkplek in te richten. Door het faciliteren van geschikte oplossingen voor kantoor- en thuiswerk, kunnen medewerkers zich ongeacht de gekozen werklocatie concentreren, creatief en productief zijn.
De ideale kantoorinrichting voorziet vooral ontmoetingsplekken voor de medewerkers. Er is een tendens om bedrijfsrestaurants - die gezien er minder mensen naar kantoor komen niet optimaal benut worden - om te bouwen tot multifunctionele sociale ruimten. Zo wordt ingespeeld op het gemis aan sociale interactie die velen ervoeren tijdens de pandemie.

Bedrijfscultuur
Niet in het minst omdat hybride werken de band met de organisatie losser laat, is werk maken van de bedrijfscultuur belangrijker dan ooit. Bedrijfscultuur heeft een recht evenredige impact op de verbondenheid van medewerkers en hun productiviteit, ongeacht of ze thuis, op kantoor of op een derde werkplek werken. Een sterke bedrijfscultuur focust op een werkomgeving waarin werknemers zich goed voelen, gewaardeerd worden en productief kunnen zijn.
Vandaag komen vijf generaties medewerkers samen binnen een organisatie. Elke generatie heeft eigen prioriteiten. De jongste medewerkers wensen voordelen die hun carrière vooruit helpen en stellen flexibel werken voorop. Voor de generatie X zijn kinderopvang en deeltijdcontracten aantrekkelijk.
Thuiswerken geeft werknemers automatisch meer autonomie en flexibiliteit. Minder woon/werkverkeer en flexibele werktijden dragen bij tot een betere geestelijke gezondheid en minder stress.
Flexibele voordelen met toekomstvisie spelen in op de individuele behoeften van medewerkers, dragen bij tot een betere privé/werkbalans, versterken de bedrijfscultuur en vergroten de loyaliteit van werknemers tegenover hun werkgever.

Eduard Codde
24-06-2022