FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Zonwering heeft meer impact dan glasoppervlakte

Zonwering heeft meer impact dan glasoppervlakte

(foto: <a href='https://nl.123rf.com/profile_yurolaitsalbert'>yurolaitsalbert</a> - 123RF)
(foto: yurolaitsalbert - 123RF)

Wanneer zomerse temperaturen worden aangekondigd maakt dat de meest mensen blij, maar stemt dat Facility Managers ook tot nadenken over het binnenklimaat, zeker bij de actuele hoge energieprijzen. Een onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) geeft interessante inzichten over de grote impact van een efficiënt ontworpen zonwering op het primair energieverbruik van een gebouw. Volgens de bevindingen van de Technische Universiteit Eindhoven heeft slim aangestuurde zonwering meer impact (26%) op het primair energieverbruik van een gebouw tegenover bepaalde ontwerpkeuzes als het type glas, het glasoppervlak in de gevels (22%). Om tot deze conclusie te komen werden verschillende raamoppervlaktes, soorten glas en gevelontwerpen vergeleken met uiteenlopende aansturing van zonwering.

Veel kantoorgebouwen beschikken nog over zonwering die door de gebruikers wordt neergelaten. Het gebruik van de zonwering gaat dan meestal gepaard met meer kunstlicht, waardoor het voordeel van daglicht vermindert en het energieverbruik toeneemt. Het automatiseren van de zonwering heeft een positieve impact op het energieverbruik, maar wordt niet unaniem toegejuicht door de gebruikers. Dat komt omdat de automatisering zich vaak beperkt tot een open/dicht instelling en geen rekening houdt met de kans op verblinding. Een slimme regeling zorgt voor meer nuancering en wordt daardoor als comfortabeler ervaren door de gebruikers.

Slimme automatisering van zonwering
Binnenzonwering laat een meer verfijnde automatische aansturing toe om een optimale balans te vinden tussen het beperken van zoninstraling en het binnenlaten van voldoende daglicht.

De slimme automatisering blijkt ook een grotere impact op het energieverbruik te hebben dan het feit of de zonwering binnen of buiten is opgehangen. Slimme binnenzonwering resulteert in een 11% lager primair energieverbruik in vergelijking tot conventioneel aangestuurde buitenzonwering. Een op comfort gerichte aansturing van de zonwering laat meer daglicht toe, voorkomt verblinding en verlaagt substantieel het energieverbruik van kantoorgebouwen.

De studie van de Technische Universiteit Eindhoven betekent tevens dat het niet nodig is de glasoppervlakken kleiner te houden om te voldoen aan de eisen voor een bijna energieneutraal gebouw (BEN).

Daglicht als partner voor duurzamer gebouwen
Het onderzoek door de TU/e geeft aan dat het type glas en de keuze voor binnen- of buitenzonwering momenteel 5 tot 13% invloed heeft op het primair energieverbruik. Door alsmaar efficiëntere verwarmings- en koelingsinstallaties evenals het toepassen van zonnepanelen, zal de impact van deze ontwerpkeuzes dalen tot slechts 2 à 4% van het primair energieverbruik. Daar staat tegenover dat de slimme regeling van zonwering nog 16 tot 18% verschil blijft uitmaken. Daarin speelt een efficiënte omgang met daglicht een grote rol. Gesloten zonwering en lichten aan moet tot het verleden behoren!
Eduard Codde
18-05-2022