FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Leopoldskazerne genomineerd voor de WAF awards 2021

Leopoldskazerne genomineerd voor de WAF awards 2021Eén van de ‘sterprojecten’ die werden uitgelicht in de ‘Profacility Workplace 2021’ editie was de reconversie van de Leopoldskazerne in hartje Gent. Dit opmerkelijke renovatie- en reconversieproject is nu genomineerd voor de WAF Awards in de categorie 'Civic - Future Project'. De WAF Awards staan centraal tijdens het World Architecture Festival. Het World Architecture Festival (WAF) gaat dit jaar door in Lissabon van 1 tot 3 december 2021. De internationaal begeerde WAF Awards loven de wereldwijde architecturale uitmuntendheid van o.a. voltooide gebouwen en toekomstige projecten. De kandidatuur werd ingediend door de architectenbureaus B2Ai Architects - 360 Architecten - Sergison Bates Architects, die samen het masterplan indienden voor het project. Het is de enige weerhouden Europese kandidatuur voor de WAF Awards.

De Leopoldskazerne werd als militair complex gebouwd op één van de hoogste punten van de stad Gent, in de periode 1890 tot 1905. De herbestemming van de Leopoldskazerne gebeurt met het grootste respect voor het oorspronkelijke historische karakter en de waarde als architecturaal erfgoed van de site. Hoofdmoot binnen het masterplan is het nieuwe Provinciehuis van Oost-Vlaanderen, met een netto oppervlakte van 30.000m². Hoewel het geheel van de bouwwerken op zich al een meer dan indrukwekkende aanblik biedt, maakt de transformatie van het voormalige paradeplein - het vijfde grootste plein van Gent - tot publiek stadspark mogelijk nog het meest indruk. Het zou zelfs om de grootste daktuin in Vlaanderen gaan.

De winnaars worden bekend gemaakt tijdens het festival. Het Gentse B2Ai Architects won de voorbije jaren al enkele WAF Awards.
Eduard Codde
20-07-2021