FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Belgian Building Awards 2021 - Gare Maritime

Belgian Building Awards 2021 - Gare Maritime

[+]

[+] (© Filip Dujardin)

[+] (© Johnny Umans)

‘Gare Maritime’, de ‘stad waar het nooit regent’ op de Brusselse Tour & Taxis site werd bekroond met een Belgian Building Award 2021 in de categorie Utility Building. Voor het project tekenden Neutelings Riedijk Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek en ALTSTADT office for architecture (voorheen JDMA). De Belgian Building Awards zijn een organisatie van BATIBOUW in samenwerking met Redactiebureau Palindroom en architectura.be. De jury voor de Belgian Building Awards bestaat uit 8 architecten, journalisten en publicisten. Dit jaar werd de nieuwe categorie ‘Utility Building’ in het leven geroepen, die projecten in de utiliteitsbouw bekroont zoals bedrijfsgebouwen, openbare gebouwen, musea, winkels, sportinfrastructuur,... Voor de beoordeling keek de jury naar de architecturale kwaliteit, de originaliteit, de out-of-the-boxaanpak en de duurzaamheid in de meest brede betekenis van het woord.

‘Gare Maritime’, dat deel uitmaakt van de indrukwekkende Thurn & Taxis site in Brussel, werd eerder al gelauwerd als toonaangevende reconversieproject met een eervolle vermelding in de categorie ‘Circular Building’. Nu wint ‘Gare Maritime’ de categorie ‘Utility Building’. Ooit was Gare Maritime het grootste goederenstation van Europa, vandaag is het een inspirerende plek waar jonge en gevestigde bedrijven hun intrek kunnen nemen met een aangename publieke ruimte voor grote en kleinere evenementen. Neutelings Riedijk Architects ontwierp de overdekte ‘stad waar het nooit regent’ volledig in hout in samenwerking met Bureau Bouwtechniek. Daarmee is Gare Maritime een mooi voorbeeld van een duurzame ontwikkeling én momenteel het grootste CLT-project (Cross Laminated Timber) in Europa.

Het ontwerp van Gare Maritime kwam tot stand in samenwerking met Ney & partners, boydens engineering en OMGEVING. Het stationsgebouw is in de eerste fase zorgvuldig gerestaureerd door ALTSTADT office for architecture (voorheen JDMA), Bureau Bouwtechniek, Ney & Partners en boydens engineering.

Circuskerk
De eerste circuskerk van België (Oud-Strijderslaan 1, 9000 Gent), een ontwerp van Plano Architecten, kreeg een eervolle vermelding in de categorie ‘Utility Building’ van de Belgian Building Awards 2021. Deze transformatie van parochiekerk tot hedendaagse circusschool is een atypisch maar zeer geslaagd voorbeeld van een herbestemming. Het ontwerp kwam tot stand vanuit een groot respect voor de architectuur van het gebouw, en na een intensief participatief onderzoek.

Verder eindigden volgende projecten op de shortlist in de categorie ‘Utility Building’: Jeugdcentrum Kiel, Antwerpen (awg architecten), nieuwe hoofdzetel ORES, Charleroi (archipelago architects), kunstencentrum nOna, Mechelen (dmvA), Chai du Domaine de Bousval (AWAA pour CWARCHITECTS S.R.L.) en Sportinfrastructuur Brugsche Rugby Club, Brugge (net architectuur).
Eduard Codde
15-07-2021