FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » 45 belgische bedrijven waar het aangenaam werken is

45 belgische bedrijven waar het aangenaam werken is

Bank J.Van Breda & C° werd uitgeroepen tot ‘Best Workplace’ en wil voor ondernemers en zelfstandigen (ook de vrije beroepen) de referentie zijn op het gebied van advies en expertise. De bank hecht veel belang aan uitwisseling en cocreatie.
Bank J.Van Breda & C° werd uitgeroepen tot ‘Best Workplace’ en wil voor ondernemers en zelfstandigen (ook de vrije beroepen) de referentie zijn op het gebied van advies en expertise. De bank hecht veel belang aan uitwisseling en cocreatie.

Het Great Place to Work Institute heeft andermaal een groot aantal bedrijven geauditeerd op hun verzoek. Resultaat: 20 van hen werden uitgeroepen tot ‘Best Workplaces’ in België en 25 andere kregen het certificaat ‘Great Place to Work’ als erkenning voor hun goed werkgeverschap. Het instituut voerde deze jaarlijkse studie uit in samenwerking met Vlerick Business School en mediapartner Jobat.be.

De bedrijven werden geëvalueerd op basis van enerzijds een vragenlijst voor de werknemers om na te gaan hoe zij het vertrouwen, de fierheid en de collegialiteit ervaren in hun bedrijf, en anderzijds een HR-vragenlijst om het personeelsbeleid te beoordelen. De resultaten zijn voornamelijk gebaseerd op de mening van de betrokken bedrijfsmedewerkers, die voor twee derde van de eindscore meetelt.

TOP 10 (<500 werknemers)
 1. EASI
 2. AE
 3. Protime
 4. Axxes
 5. Bright Plus
 6. Ormit
 7. Mars Belgium
 8. Upgrade Estate
 9. Talent in Motion Healthcare
 10. AbbVie
Van de organisaties met minder dan 500 werknemers mag EASI voor de zesde keer op rij de lijst aanvoeren. De unieke bedrijfscultuur van EASI is gebaseerd op aandeelhouderschap, meritocratie en waarden (respect, verantwoordelijkheid, positieve ingesteldheid en inzet). Dat vorig jaar twee nieuwe CEO’s de leiding van het bedrijf namen, maakt de prestatie van EASI nog indrukwekkender.

Op de derde plaats staat software- en dienstenbedrijf Protime, dat oplossingen biedt voor tijdsregistratieplanning, toegang en online samenwerken. Zo’n 300 mannen en vrouwen kunnen zich inmiddels een ‘Protimer’ noemen. Hier is de organisatiecultuur een strategisch doel. Het bedrijf gelooft sterk in de ontwikkeling van de talenten en ambities van zijn medewerkers.

TOP 10 (>500 werknemers)
Start People staat helemaal bovenaan in de ranglijst van de ondernemingen met meer dan 500 medewerkers.
De mens centraal stellen, de medewerkers naar waarde schatten en naar hen luisteren zit gewoonweg in het DNA van dit bedrijf. McDonald's staat dit jaar op de tweede plaats en is vaak terug te vinden in deze top 10. Met een intensieve opleiding, talentmanagement en een officieel diploma als erkenning voor beroepservaring en -kennis krijgt het personeel van McDonald's ruim de kans om zich te ontplooien.

TOP 10 (>500 werknemers)
 1. Start People
 2. McDonald’s
 3. Bank J.Van Breda & C°
 4. Dela
 5. Het Poetsbureau
 6. The Adecco Group
 7. EY
 8. GRITT
 9. Bel&Bo
 10. Duvel Moortgat
Onderscheidingen
Vele ondernemingen vielen op door specifieke kwaliteiten en verdiensten.
 • MARS, dat actief is in de voedingssector met merken als Uncle Ben’s, Snickers en Pedigree, onderscheidt zich vooral in ‘collaboratieve hiring’. Rekrutering is niet enkel de verantwoordelijkheid van HR maar is een gedeeld proces van de hele organisatie. Bij het maken van de juiste keuzes laten ze zich leiden door vijf principes: kwaliteit, verantwoordelijkheid, wederkerigheid, efficiëntie en vrijheid.
 • EASI kenmerkt zich door ‘connective leadership’. Deze organisatie scoort bijzonder hoog op punten als ‘het management betrekt medewerkers bij beslissingen’ en ‘het management toont waardering voor extra inzet’. Mensen veel vrijheid en verantwoordelijkheid geven en hen tegelijk veel input vragen zit in het DNA van EASI. Het managementmodel is een combinatie van een top-downbenadering en een bottom-upaanpak.
 • Bank J.Van Breda & C° wordt erkend voor zijn actieve bijdrage aan het welzijn van de medewerkers. Met YOU-TIME lanceerde de bank een tool ter versterking van de dialoog tussen leidinggevende en medewerker. De app maakt het mogelijk om een heleboel thema’s te bespreken, zoals gezondheid, talenten en betrokkenheid.
Certificatie
Van alle geauditeerde organisaties halen deze ondernemingen, naast de top 20, ook een goede score voor hun mensgerichte bedrijfscultuur die de persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers en hun welzijn op het werk ondersteunt.

06-04-2020