FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » BIM van bestaande gebouwen als ruggengraat voor facilitair beheer

BIM van bestaande gebouwen als ruggengraat voor facilitair beheer“BIM van bestaande gebouwen is een groeiende trend,” zegt Lode De Decker, BIM deskundige bij landmeetbureau Teccon. ”Meer en meer bedrijven en organisaties zien de voordelen BIM voor het digitaliseren en automatiseren van hun facilitair beheer.”
Door een BIM model te koppelen aan een FMIS (Facility Management Informatie Systeem) kan de facility manager zich op accurate informatie baseren voor het ontwikkelen van beheers- of onderhoudsplannen.
De opmeting van het gebouw gebeurt aan de hand van statische 3D laserscanning, waar nodig aangevuld met een dronevlucht. Zo wordt de binnen- en buitenomgeving van een gebouw in kaart gebracht. Deze data wordt verwerkt tot een BIM model van het gebouw.
“Het BIM model zorgt voor een betere kennis van het patrimonium,” aldus De Decker. “Het vormt een betrouwbare basis voor onder andere onderhoud, herinrichting, haalbaarheidsstudies, architecturale ontwerpen, vergunningsaanvragen en uitvoeringsdossiers.”

23-11-2023


 Lees meer over BIM van bestaande gebouwen >>