FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Universele oplader voor smartphones en tablets

Universele oplader voor smartphones en tablets

De digitalisering van onze samenleving maakt dat we ons van steeds meer toestellen bedienen, zowel op het werk als privé. Veelal gaat het ook om mobiele toestellen, toestellen met een herlaadbare batterij. De voorbije jaren is er een wildgroei ontstaan van laders met een variatie aan stekkers. De Commissie Interne Markt en Consumentenzaken van het Europees Parlement wil hier een halt aan toeroepen en een universele oplossing afdwingen bij de verschillende leveranciers.

Voor België zetelen Tom Vandenkendelaere (CD&V), Geert Bourgeois (NV-A) en Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) in de Commissie Interne Markt en Consumentenzaken.Het voorstel dat momenteel wordt onderhandeld om tot een nieuwe wetgeving te komen gaat uit van een USB Type-C-poort op alle apparaten, ongeacht het merk van het apparaat, zodat steeds dezelfde universele oplader kan worden gebruikt.

Indien de wetgeving er komt, heeft deze impact op alle mobiele telefoons, tablets, digitale camera's, koptelefoons en headsets, handheld videogameconsoles en draagbare luidsprekers. De wetgeving maakt deel uit van een bredere actie om de duurzaamheid van producten, met name elektronica op de EU-markt, aan te pakken en elektronisch afval te verminderen.

Minder elektronisch afval /
Volgens Europarlementariër Alex Agius Saliba (Sociaaldemocraat, Malta) die deze wetgeving door het parlement zal loodsen, kunnen duizenden tonnen elektronisch afval per jaar bespaard worden en het hergebruik van oude elektronica stimuleren. Hij stelt dat een universele oplader niet alleen de hoeveelheid afval zal inperken – in Europa worden jaarlijks 11.000 tot 13.000 ton elektronisch afval gegenereerd! - maar zal het ook het consumentenvertrouwen vergroten door iedereen beschikbare, betaalbare, aantrekkelijke en gemakkelijke keuzes te bieden, onnodige kosten te verminderen en miljoenen euro's per jaar te besparen.

Nog steeds volgens Alex Agius Saliba, moeten consumenten worden geïnformeerd over de mogelijkheid om een oplader te gebruiken die ze al hebben en mogen ze niet financieel worden gestraft voor het maken van de duurzame keuze om een apparaat zonder oplader te kopen.

Dat de universele oplader voor kleine en middelgrote elektronische toestellen verplicht wordt op de Europese markt is een feit, nu na de lidstaten ook het Europees Parlement zich achter het voorstel van de Commissie heeft geschaard, maar het is nog enkele jaren wachten… De verplichting om tot een universele oplader te komen leeft immers al meer dan tien jaar. In de praktijk wordt vooral Apple geviseerd, dat vasthoudt aan haar eigen ‘Lightning’-poort en -adapter.
Eduard Codde
28-04-2022