FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Imeldaziekenhuis kiest voor ergonomische toekomst

Imeldaziekenhuis kiest voor ergonomische toekomst

[+]

[+] Het Imeldaziekenhuis in Bonheiden telt een 600-tal erkende bedden (Foto’s Alpheios)

[+] Er is niet enkel het ergonomische aspect. Door hun gesloten oppervlak zijn de trolleys overzichtelijker en vergemakkelijken ze de controlefunctie voor de teamleider

[+] Via de bediening op het handvat van de E-trolley zijn er drie snelheden mogelijk

[+] “De medewerkers zijn tevreden over het gebruiksgemak, de onderhoudsvriendelijkheid en de look & feel van de nieuwe trolleys” - Guy Claus van het Imeldaziekenhuis

[+] De nieuwe trolleys rijden vlot op alle soorten vloerbekledingen

Het Imeldaziekenhuis in Bonheiden telt een 600-tal erkende bedden en is een jarenlange klant van Alpheios, een bedrijf waarvan de core business rond mensgerichte zorg draait. Na de Triple-T trolley, een afsluitbare werkwagen, lanceerde Alpheios recent de Triple-T E-trolley, een elektrisch aangedreven, afsluitbare werkwagen. Ideaal voor de eindschoonmaak na het ontslag van patiënten, zo blijkt uit de ervaring van het schoonmaakteam van het Imeldaziekenhuis. “De zorg-activiteiten van Alpheios zijn onder de termen Care en Cure samen te vatten. Care slaat op woonzorgcentra, revalidatiecentra etc…, Cure op de ziekenhuiswereld. We bieden een zeer breed scala aan services. Enerzijds geven we opleidingen op maat. Denk bv. aan breinzorg, ontwikkeltrajecten voor leidinggevenden in de facilitaire wereld, professionele schoonmaaktechnieken… Anderzijds voorzien we onze klanten ook van de beste materialen en middelen, zoals schoonmaakwerkwagens voor alle organisaties.

Ons schoonmaakconcept Triple-T draagt bij aan efficiënt schoonmaken. Een facilitaire organisatie kan het systeem uiterst effectief inzetten: aan de ene kant is het systeem maatwerk voor de doelstellingen van de organisatie, aan de andere kant kan het systeem veranderd en heringericht worden zodra deze doelstellingen veranderen. Afgestemd op de flexibelere rol die de schoonmaakprofessional daarin inneemt. Een trolley kan bijvoorbeeld worden ingezet voor hospitality-ondersteuning, en daarbij nog steeds gebruikt worden voor schoonmaak. Dat maakt professionals niet alleen multifunctioneel inzetbaar, er kunnen ook nog kosten worden bespaard”, aldus Nick van Gils, Senior Accountmanager Alpheios Belgium. “Op vraag van de (zorg)markt lanceerde Alpheios in 2014 - in samenwerking met een aantal ambassadeur ziekenhuizen - de Triple-T trolley, een afsluitbare werkwagen voor schoonmaak-personeel. Met de Triple-T E-trolley komt er nu ook een elektrisch aangedreven versie op de markt.”

Zicht op het groene Imeldadomein
Het Imeldaziekenhuis heeft de schoonmaakactiviteiten - die ressorteren onder facilities - volledig in eigen beheer. Voor de dienst schoonmaak - die een 110-tal medewerkers telt - investeerde het ziekenhuis recent in 35 Triple-T trolleys en 2 Triple-T E-trolleys (elektrisch aangedreven werkwagens) van Alpheios. Deze laatste worden enkel ingezet bij het ontslag van patiënten - zie verder. De Triple-T trolleys zijn volledig configureerbaar op maat van de organisatie, alsook personaliseerbaar met bedrukking. Zo opteerde het Imeldaziekenhuis ervoor om de volledige buitenkant van de trolleys te laten bedrukken met een zicht van de groene omgeving van het Imeldadomein en het logo van het ziekenhuis.

Marktonderzoek
Sinds eind vorig jaar is Guy Claus - die over ruime facilities-ervaring in de zorg en de sociale sector beschikt - diensthoofd schoonmaak binnen het Imeldaziekenhuis. Hij stuurt de 4 personen die de teamleiding vormen, aan. Ze hebben elk een specifiek takenpakket (aansturing werkvloer, planning,  digitalisering…) en sturen op hun beurt rechtstreeks de schoonmaakmedewerkers aan. Aan welke vereisten moet een goede werkwagen volgens Claus voldoen? “Er is vooreerst het ergonomisch surplus voor de persoon die de werkwagen bedient. De werkwagen moet alle benodigde materialen bevatten om zoveel mogelijk de schoonmaaktaken te kunnen uitvoeren. Bovendien moet de trolley onderhoudsvriendelijk (‘weinig hoekjes en kantjes’) en stevig gebouwd zijn. Uit een marktonderzoek naar het gebruik van trolleys, uitgevoerd door het ziekenhuis zelf, kwamen ook naar voor: vlot rijden op alle soorten vloerbekledingen, eenvoudig en veilig afsluitbaar zijn, en handig en compact qua formaat. Er werd ook toekomstgericht gedacht: wat zijn de mogelijkheden indien er op termijn wordt gedigitaliseerd? Kan er bv. een tablet op de trolley worden bevestigd?...”

Geen geluidshinder
Alpheios leidde ter plaatse alle schoonmaakmedewerkers en de teamleiders op rond het gebruik van hun nieuwe Triple-T werkwagen. De instructies worden nog dagelijks opgefrist en er wordt op gelet dat iedereen deze opvolgt. “De nieuwe werkwagens werden positief onthaald door het personeel. Er is niet enkel het ergonomische aspect. Door hun gesloten oppervlak geven de trolleys geen slordige indruk. Ze zijn overzichtelijker en vergemakkelijken de controlefunctie (alles aanwezig en in voldoende mate?) voor de teamleiders. De schoonmaakmedewerkers zijn tevreden over het gebruiksgemak, de onderhoudsvriendelijkheid en, niet in het minst, over de look & feel van de nieuwe trolleys”, zegt Claus. “Vermits het ziekenhuiscomplex ook een aantal oudere gebouwen telt, zijn er verschillende vloerbekledingen (stenen, vinyl, rubber…) aanwezig. Ook een gladde vloer vormt geen probleem voor de nieuwe werkwagens. Ze rijden gemakkelijk op al deze ondergronden, en zorgen niet voor geluidshinder. Een opmerkelijk verschil met de vorige generatie werkwagens.” 

Ontslag van patiënten  
De Triple-T trolleys zijn in 3 formaten beschikbaar: small, medium en large, naargelang het aantal gewenste compartimenten (1, 2 of 3). Waarom opteerde het Imeldaziekenhuis voor het medium-model? “Momenteel hebben we nog niet de ruimte om alles te centraliseren. Er staan trolleys op de diverse afdelingen, omdat er hiervoor slechts beperkte ruimtes beschikbaar zijn. Met een medium-model kan men genoeg materiaal meenemen - tot aan het volgende pauzemoment”, aldus Claus. Op een weekavond worden in het Imeldaziekenhuis al snel een 100-tal patiënten ontslagen. “Dit start in de late namiddag en duurt tot ongeveer 9 uur ’s avonds. De eindschoonmaak van één patiëntenkamer duurt 20 à 30 minuten. De onderhoudsmedewerkers moeten vaak lange afstanden binnen het ziekenhuis overbruggen: tussen individuele kamers op verschillende verdiepingen en tussen diverse afdelingen. ‘Dringende patiëntenkamers’ genieten voorrang, de niet-dringende worden gegroepeerd. De 2 E-trolleys zijn quasi constant in gebruik. Indien er nood zou zijn aan een bijkomende werkwagen, zou de voorkeur sowieso uitgaan naar een toestel van dit type.” 

Opladen en onderhouden   
Onder de E-trolley is er een elektrische batterij gemonteerd. Deze wordt gevoed door een lithium ion of loodzuur batterij. De motor heeft een wiel dat de trolley vooruitduwt. Dit wiel kan 360 graden draaien wat toelaat de trolley makkelijk te besturen. “De elektrisch aangedreven trolley is beschikbaar in de maten Medium (100 cm breed) en Large (137 cm breed). Via de bediening op het handvat zijn drie snelheden mogelijk, namelijk 2, 4 en 6 km/uur ”, aldus Nick Van Gils. “Opladen gebeurt ’s nachts. Per oplaadbeurt (max. 6 uur) kan er tot 25 km mee worden afgelegd. In dringende gevallen kan de trolley mits een korte oplaadbeurt gedurende ongeveer 1 uur worden gebruikt. De onderhoudsaspecten zijn minimaal. In dit ziekenhuis worden de trolleys intern onderhouden. Enkel de 2 E-trolleys worden door de technische dienst van Alpheios op geregelde tijdstippen grondig nagekeken op eventuele defecten.“
Door Philip Declercq
Advertorial News
20-05-2021


 Naar de website >>