FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Zijn HEPA-filters Corona-proof?

Zijn HEPA-filters Corona-proof?

(foto: <a target='_blank' style='text-decoration: underline' href='https://nl.123rf.com/profile_rh2010'>rh2010</a> - 123RF)
(foto: rh2010 - 123RF)

Ventilatie van de ruimten is essentieel voor de gezondheid van zowel patiŽnten in zorginstellingen als medewerkers binnen kantoorgebouwen, een thema dat met de Covid-19 pandemie nog eens extra onder de aandacht wordt gebracht. De installatie van een ventilatiesysteem op zich volstaat echter niet. HEPA-filters (High-Efficiency Particulate Air) worden vrij algemeen toegepast in operatiekwartieren, dit in combinatie met hercirculatie van de lucht. Zij zijn in staat om minimaal 85% en maximaal 99,999995% van alle fysische deeltjes van 0,3 micrometer (Ķm) tegen te houden, afhankelijk van het specifieke filtertype.

Dat schuift HEPA-filters vooruit als bescherming tegen het Corona-virus, maar het bewijs daarvan is nog niet geleverd. Als micro-organisme heeft het Corona-virus een grootte die varieert tussen 0,80Ķ en 0,12Ķ; gemiddeld 0,10Ķ.In de praktijk scoren HEPA-filters het zwakst voor deeltjes met een grootte van 0,15Ķ. Toch hebben ze dan nog altijd een efficiŽntie van 99,995%, bijvoorbeeld voor een H14 HEPA filter. Daaruit zouden we besluiten dat ze wel efficiŽnt zijn in de strijd tegen de Covid-19 pandemie.

Potentieel voor de zorgsector
EfficiŽntie mag niet verward worden met effectiviteit. De efficiŽntie van een filtertoepassing kan 100% zijn, maar laat dan ook geen lucht meer door. Effectiviteit is de reŽle bijdrage tot het vooropgestelde doel. Een gedegen luchtdistributie van de HEPA-lucht is daarom cruciaal in de strijd tegen het virus. Het veralgemeend inbouwen van HEPA-filters is gezien de kostprijs geen haalbare kaart.

Niemand zal de toepassing van HEPA-filters in verluchtingssystemen veralgemenen indien niet verplicht. Het biedt ook niet met zekerheid een ideale oplossing. De kostprijs voor de filters en hun onderhoud moet afgewogen worden tegenover de effectieve daling van het risico voor de patiŽnten. Bovendien moet de vraag gesteld worden wat het aandeel is van ventilatie in het totale risico waaraan de patiŽnt is blootgesteld. Om deze reden worden mobiele HEPA filtratie units meer en meer toegepast in de zorg. Een gedegen validatie en kwalificatie van de luchtreiniger (bv. filter-integriteitsmeting) is essentieel om het kaf van het koren te scheiden in deze markt.
Eduard Codde
24-11-2020