FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » Duurzaamheid kent vele aspecten

Duurzaamheid kent vele aspecten

‘Duurzaamheid’ is nauw verbonden met de keuze van een gebouw, het gebruik ervan, het werken van een organisatie en voor grote organisaties als de Vlaamse Overheid een maximale concentratie van medewerkers om een minimaal aantal m² in te nemen. Dat verplicht permanent tot grondig studiewerk en knopen doorhakken voor zo optimaal mogelijke en realistisch haalbare oplossingen, die zo ver mogelijk in de toekomst dragen.

Van de actueel ± 1300 werknemers bij het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming met een vrijwel 1 op 1 werkplekvoorziening, gehuisvest in het ‘Hendrik Conscience’-gebouw aan de Brusselse Albert II Laan, zal het aantal gebruikers oplopen tot minstens 1635 na de voltooiing van de renovatie en volledige inhuizing van Agion (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) en VLM (Vlaamse Landmaatschappij). Deze concentratiebeweging zal toelaten een gebouw af te stoten.

Voor de berekening van de benodigde oppervlakte wordt uitgegaan van de bezettingsnorm voor kantoorgebouwen, die 12,5 m² primaire (netto) oppervlakte per gecorrigeerde VTE voorziet. Architect Xavier Suykens, consulent voor het nieuwe werken bij het Agentschap Facilitair Bedrijf: “We gaan uit van 80% werkplekken t.o.v. het totaal aantal medewerkers, maar er zijn nog bijkomende correcties opgenomen, rekening houdend met het functieprofiel van de medewerker. De doorgedreven berekening resulteerde in een bezettingsgraad van tussen de 65 en de 70%!”. In het toekomstig gerenoveerde Conscience gebouw wordt ‘het nieuwe werken’ zoals gedefinieerd door de Vlaamse Overheid ten gronde geïmplementeerd, wat betekent dat de faciliteiten maximaal zullen worden afgestemd op het nieuwe gebruik, met het accent op overleg.
BUSINESS


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


14/11/2016
Gebouwen en Technieken - Huisvesting & werkomgeving - Vastgoed
 Ander nieuws
Vuilvangmat van Mewa beschermt tegen vocht en vuil
| 27/09/2021
Beddeleem plaatst systeemwanden in nieuwe HQ Securex
| 24/09/2021
Kies net als Nestlé voor een ergonomische thuiswerkplek
| 23/09/2021
Beweging in de cateringmarkt
| 23/09/2021
Belangrijkste persoonlijkheidstypen op de werkvloer
| 22/09/2021

Meer news