FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » Autodelen zit in de lift

Autodelen zit in de lift

De directeur van Cambio Brussel, Frédéric Van Malleghem, raamt het percentage potentiële klanten in België op 3 à 4% en zelfs 5% in Brussel.
Het autodeelbedrijf Cambio werd in 2002 in Wallonië opgericht en wist sindsdien al meer dan 11.000 klanten aan te trekken. Samen delen zij 380 auto’s die op 160 standplaatsen verspreid over het hele land ter beschikking gesteld worden. Dit jaar zouden er 80 nieuwe auto's aan het wagenpark toegevoegd worden. Op termijn wil Cambio 60.000 gebruikers bedienen.

De geschiedenis van Cambio is onlosmakelijk verbonden met die van Taxistop, een Vlaamse vzw die aan het einde van de jaren zeventig in België een carpoolingsysteem introduceerde. De vzw werkte mee aan vele mobiliteitsprojecten en begon zich te interesseren in ‘car sharing’. Eind jaren negentig las toenmalig ambtenaar Frédéric Van Malleghem, een gediplomeerde marketeer en tegenwoordig directeur van Cambio, hierover een artikel en nam hij contact op met Taxistop. Begin 2000 voerde hij een haalbaarheidsstudie uit. Enkele maanden later sloot de vzw zich bij de Duitse onderneming Cambio aan, wat leidde tot de oprichting van Optimobil National. Het bedrijf, dat later tot Optimobil Belgium omgedoopt werd, beheert het merk Cambio in ons land.

Aanvulling op het openbaar vervoer
In mei 2002 werden de eerste gedeelde auto’s in Namen aangeboden. Het concept was een schot in de roos en er werden steeds meer auto’s op standplaatsen ter beschikking gesteld. Vandaag staan er 380 auto’s op 160 standplaatsen voor meer dan 11.000 klanten. Sindsdien hebben ook De Lijn, TEC, de MIVB, de NMBS en de VAB zich bij het project aangesloten als aandeelhouder en partner. Het systeem van autodelen is dan ook volledig complementair met het openbare vervoersaanbod. De cijfers zijn het beste bewijs: 70% van de Brusselse Cambio-gebruikers heeft een abonnement bij de MIVB en 28% van hen heeft een abonnement gekocht nadat ze aan autodelen begonnen te doen. Dankzij het akkoord met de NMBS kan Cambio standplaatsen aan 37 Belgische stations aanbieden. De VAB neemt ‘s nachts en in het weekend de oproepcentrale over.


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


10/11/2011
Fleet Management - Mobility Management
 Ander nieuws
Beweging in de cateringmarkt
| 23/09/2021
Kies net als Nestlé voor een ergonomische thuiswerkplek
| 23/09/2021
Onderzoek Idewe legt opvallende inzichten rond ‘het nieuwe werken’ bloot
| 22/09/2021
Belangrijkste persoonlijkheidstypen op de werkvloer
| 22/09/2021
Peripass start strategisch partnershap met Securitas
| 21/09/2021

Meer news