|
Business Case Logistiek | 12 ton op de centimeter nauwkeurig
|
|
Het ziekenhuis van Genk heeft zijn MRI, een van de zwaarste toestellen in de medische wereld, gekregen. De MRI weegt 12.000 kg en werd in april 2010 geleverd door het bedrijf Mozer. De onderneming ging gepaard met uitzonderlijke logistieke omstandigheden voor het deels geëvacueerde ziekenhuis en voor de transportmaatschappij die zeer precieze technische voorschriften moest volgen.
MRI, de afkorting van Magnetic Resonance Imaging (beeldvorming met magnetische resonantie), is een zeer interessante techniek omdat de beelden van hoge kwaliteit zijn en de patiënt niet bestraald wordt, in tegenstelling tot andere scantechnieken. De werking is gebaseerd op de aanwezigheid van een sterk magnetisch veld dat door een superkrachtige magneet gecreëerd wordt. Het toestel is erg zwaar en heeft een aanzienlijk prijskaartje. De MRI van Genk kostte bijvoorbeeld 1 miljoen euro. Om deze kracht te bereiken, is de magneet “supergeleidend”. Met andere woorden, de magneet bestaat uit een speciale metaallegering die op een temperatuur rond het absolute nulpunt (-273,15°C) gehouden wordt met behulp van vloeibaar helium… En net daar wringt de schoen op het gebied van transport
Risicobeheer Het toestel voor het ziekenhuis van Genk werd geleverd door een van de grootste fabrikanten van MRI-apparatuur. Het toestel werd per vliegtuig naar Brussel-Nationaal gebracht en vervolgens in ontvangst genomen, verpakt en eerst vervoerd naar Alleur door het gespecialiseerde team van Mozer en de technici van hun klant. “De behandeling en de verpakking van scanners is een van onze specialiteiten”, zegt Christophe Gérard, verantwoordelijke van deze activiteiten bij Mozer. “Onze gebouwen in Alleur zijn dus uitgerust met al het nodige materieel om deze toestellen te voorzien van de nodige toevoer van water, gas, koeling en elektriciteit. In dit geval was de uitrusting hoogst noodzakelijk aangezien de levering in Genk uitgesteld werd als gevolg van een technisch probleem. Resultaat: de ruimte waar de MRI geïnstalleerd zou worden, en de kooi van Faraday waarin het toestel geplaatst zou worden, voldeden niet meer aan de vereiste voorwaarden voor de levering en de installatie. We konden de MRI dus zonder problemen in stabiele omstandigheden bewaren in onze infrastructuur tijdens het onderhoud en de technische revisies.”
Levering met voorwaarden De dag zelf bestond het konvooi uit een enorme kraan en twee vrachtwagens. Dankzij grote tegengewichten moest de kraan de lading kunnen plaatsen boven de opening die gemaakt werd in het dak, en dat met een zeer groot overstek. Een van de vrachtwagens vervoerde de MRI en de tweede werd gevuld met al het nodige informaticamateriaal voor het gebruik van het beeldvormingstoestel. Dit materiaal, bestaande uit kisten, elektriciteitskasten en elektronische apparatuur, werd stuk voor stuk ter plaatse gebracht in het doolhof van liften en gangen, eigen aan ziekenhuizen.
|
25/10/2010
Verhuis, Opslag en Logistiek
|