FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » Wat de Green Deal betekent voor de facility manager

Wat de Green Deal betekent voor de facility manager

Met de Green Deal bewijst Europa dat het de voortrekkersrol in de strijd tegen klimaatopwarming wil opnemen. Als we de doelstelling van koolstofneutraliteit tegen 2050 willen halen, zullen we met zijn allen, overheden, bedrijven, ontwikkelaars, investeerders en ook particulieren, werk moeten maken van een klimaatvriendelijker gebouwenpatrimonium. Gebouwen zijn immers gerelateerd aan ongeveer 40% van de emissies van broeikasgassen. Tijdens het virtuele belfa-congres ‘Green Deal & FM’ werden alvast interessante inzichten aangereikt over hoe we daar kunnen geraken.

Belang PropTech
Het goede nieuws is dat de technologie om gebouwen te vergroenen vandaag al bestaat. Dat is de boodschap die Dirk Paelinck, CEO van de Europese PropTech Association, bracht. Als je het nu hoort donderen in Keulen, een kleine verduidelijking. “Proptech omvat alle innovaties in de waardeketen van vastgoed, zowel in technologie als in businessmodellen, zowel in de constructie als het beheer van gebouwen”, vat Dirk Paelinck het samen. “Denk aan 5G, blockchain, artificiële intelligentie, IoT en virtual en augmented reality.”

Het belang van ProptTech kan moeilijk overschat worden. Rudy Aernoudt, senior economist bij de Europese Commissie, voegt er aan toe: “PropTech is voor vastgoed wat FinTech betekend heeft voor banken. We staan voor een revolutie. Waar het credo vroeger ‘locatie, locatie, locatie’ luidde, zullen de gebouwen van de toekomst in het teken staan van toegankelijkheid, mobiliteit en duurzaamheid.”

Van start-ups naar scale-ups
Dat er nu een waar momentum bestaat om hierin te investeren, heeft net alles te maken met de Green Deal die de Europese Commissie naar voor schuift. De komende jaren wordt een budget van 1,85 biljoen vrijgemaakt om de economie weer te lanceren. “Europa geeft hiervoor prioriteit aan vergroening en digitalisering. PropTech bevindt zich exact op het kruispunt van die twee. Het zal deze markt doen ontploffen”, aldus Dirk Paelinck...


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


27/10/2021
Energie en Milieu
 Ander nieuws
Aanbod deelauto’s groeit explosief
| 03/02/2023
Creatief met glas in Brusselse hoofdzetel BNP Paribas Fortis
| 03/02/2023
Zelf monitoren van werkuren
| 02/02/2023
Panasonic lanceert tal van 4K-innovaties
| 02/02/2023
DOX Group overgenomen door Merford
| 02/02/2023

Meer news