FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » Veilige heropstart kantoren vereist schone lucht

Veilige heropstart kantoren vereist schone lucht

Meer dan ooit vragen we ons af of de omgeving waarin we vertoeven wel veilig is. Hoe meer mensen zich weer naar kantoor gaan begeven, hoe hoger ook daar de eisen en verwachtingen van zowel werknemers als klanten zullen komen te liggen. Met mondmaskers, handgels en een geïntensiveerd poetsregime worden de eerste stappen gezet, maar ook de binnenlucht verdient in deze de nodige aandacht.

Regels voor de binnenluchtkwaliteit in kantoorgebouwen bestaan in principe al sinds 2016, en meest recent nog werd het betreffende KB Arbeidsplaatsen in mei 2019 herzien. De onzichtbare dreiging van het luchtgedragen coronavirus indachtig, hebben gebruikers en gebouwbeheerders er vandaag evenwel een heel concreet, urgent en onvoorzien doelwit bij. “We zijn ons er inmiddels allemaal van bewust dat, wanneer een besmet persoon spreekt of niest, het coronavirus in de lucht terechtkomt en daar enige tijd aanwezig blijft”, stelt arbeidshygiënist Peter Boodts (Atmosafe). “Maar de binnenlucht speelt ook op andere niveaus een factor in de overdracht van het virus. Ten eerste kunnen aerosols en fijnstof ervoor zorgen dat het zich langer en verder in de lucht verspreidt. Ten tweede hebben onder meer de luchtvochtigheid, het ozongehalte en de aanwezigheid van VOC’s een impact op het immuunsysteem van gebruikers, zodat zij uiteindelijk aanleiding geven tot een hogere besmettingsgraad.”

Corona is met andere woorden geen alleenstaand doelwit, maar staat in rechtstreeks verband met de algehele binnenluchtkwaliteit. “Ook corona buiten beschouwing gelaten, heeft die laatste nota bene een belangrijke impact op de gezondheid, concentratie en productiviteit van de aanwezigen. Laat de huidige situatie dan ook een incentive zijn om de binnenluchtkwaliteit in zijn geheel te beoordelen en verzekeren.”


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


10/05/2021
Office Management - Schoonmaak en Hygiëne - Huisvesting & werkomgeving
 Ander nieuws
Beddeleem zorgt voor circulaire herinrichting kantoren hub.brussels
| 04/10/2022
De perfecte storm
| 04/10/2022
15% minder elektriciteitsverbruik voor Parijse kantorenwijk La Défense
| 03/10/2022
Hefvermogen elektrische heftrucks van Linde opgetrokken tot 18 ton
| 03/10/2022
Interface is eerste CO2-neutrale onderneming in vloerenindustrie
| 30/09/2022

Meer news