FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » Gedaan met rugpijn !

Gedaan met rugpijn !

Rugpijn is al (te) lang een oud zeer. Experts in ergonomie, ontwerpers van stoelen en werkplekken boeken vooruitgang in de strijd tegen vijand nr. 1 van werknemers die aan hun bureau zitten. Dit is mogelijk dankzij “dynamische” verstelbare stoelen en nieuwe werkgewoonten die aanzetten tot meer bewegen.

Elke werknemer kent de stekende rugpijn die naarmate de werkdag achter zijn bureau vordert geleidelijk de kop opsteekt. Een rugpijn die met de dag erger wordt. Deze rugpijn wordt al decennialang "ziekte van de eeuw" genoemd. De overgang naar de 21e eeuw heeft rugpijn niet doen verdwijnen maar de arbeidsmarkt beseft ten volle dat deze kwaal absoluut bestreden moet worden omdat werknemers eronder gebukt gaan en ze een gevaar vormt dat heel ernstig genomen moet worden.

"De mens is helemaal niet gemaakt om urenlang stil te zitten aan een bureau met de blik op een scherm gericht", is de vaststelling van Renaud Scholzen, kinesist en rugpijnexpert. “Vanaf onze kindertijd op school tot ons werk als volwassene wordt onze wervelkolom elke dag urenlang onderworpen aan een dubbele of zelfs driedubbele belasting. De tussenwervelschijven worden samengedrukt en verliezen na verloop van tijd een deel van het water in hun kern. Op het eind van de dag zijn deze schijven samengedrukt en verliezen ze grotendeels hun dempend vermogen. Na verloop van tijd treden spierspasmen op en leiden de gewrichtsoppervlakken aan artrose. Door het traditionele meubilair en de gewoonlijke zithouding kantelt het bekken achterover waardoor de lumbale kromming omgekeerd wordt. De druk van uw gewicht wordt erdoor vermenigvuldigd. Dit alles wordt veroorzaakt door de zithouding van de werknemer op zijn werkplek”, stelt de kinesist vast.


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


26/04/2021
Huisvesting & werkomgeving
 Ander nieuws
Beddeleem zorgt voor circulaire herinrichting kantoren hub.brussels
| 04/10/2022
De perfecte storm
| 04/10/2022
15% minder elektriciteitsverbruik voor Parijse kantorenwijk La Défense
| 03/10/2022
Hefvermogen elektrische heftrucks van Linde opgetrokken tot 18 ton
| 03/10/2022
Interface is eerste CO2-neutrale onderneming in vloerenindustrie
| 30/09/2022

Meer news