FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » De rol van de Green Deal en Renovatiegolf binnen een veerkrachtig herstel

De rol van de Green Deal en Renovatiegolf binnen een veerkrachtig herstel

Tussen 5 en 22 oktober vond de 18de editie van de ‘European Week of Regions and Cities 2020 plaats, een initiatief van de Europese Unie. Het event brengt regio’s en steden van over heel Europa samen, deze keer in een virtuele omgeving. Inspireren, leren en uitwisselen van best practices staat centraal. Kortom slimmer worden door de horizon te verbreden. Maar liefst 500 workshops konden kosteloos online gevolgd worden. Green Europe was dit jaar één van de drie thema’s. We geven enkele interessante zaken en denkpistes mee uit de workshops rond de Green Deal en de Renovatiegolf.

Green Europe
Deze editie van The European Week of Regions and Cities werd opgebouwd rond drie thema’s: Green Europe, Cohesion and Cooperation en Empowering Citizens. Tijdens Week 3 stonden van 19 tot 22 oktober 92 sessies op het programma binnen het thema ‘Green Europe’.

De Green (New) Deal
De Green Deal, het programma van de Commissie Von der Leyen, bestrijkt alle sectoren van de economie en heeft als doel om de klimaatverandering tegen te gaan. Op die manier moet Europa het eerste klimaatneutrale continent worden. Om de EU voor 2050 klimaatneutraal te maken, is er een route uitgestippeld met een reeks maatregelen. Jeremy Rifkin (onder meer President of The Foundation on Economic Trends) schreef meer dan 20 boeken over de impact van de wetenschappelijke en technologische vernieuwingen op de economie, het milieu en arbeid. Aanraders zijn ‘The Green New Deal’ en ‘The Zero Marginal Cost Society: The Internet of Things, the Collaborative Commons, and the Eclipse of Capitalism’. Jeremy Rifkin is de bedenker van de term ‘Derde Industriële Revolutie’. Die werd, als blauwdruk voor de toekomst, in 2007 door het Europees Parlement aanvaard en wordt door verschillende afdelingen van de Europese Commissie geïmplementeerd.

Hoe de Green Deal het economisch herstel kan boosten? Jeremy Rifkin: “We zitten momenteel in een dubbele crisis: die van de klimaatverandering en de daaraan gerelateerde coronacrisis. We maken een overgangsfase mee, zoals er wel meer geweest zijn. Die zijn telkens op eenzelfde manier tot stand gekomen. Ik denk aan de Eerste Industriële Revolutie met de stoommachine en de Tweede Industriële Revolutie met de komst van de elektriciteit. Momenteel brengt het internet de Derde Industriële Revolutie met zich mee.” ...


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


01/03/2021
Energie en Milieu
 Ander nieuws
Aanbod deelauto’s groeit explosief
| 03/02/2023
Creatief met glas in Brusselse hoofdzetel BNP Paribas Fortis
| 03/02/2023
Zelf monitoren van werkuren
| 02/02/2023
Panasonic lanceert tal van 4K-innovaties
| 02/02/2023
DOX Group overgenomen door Merford
| 02/02/2023

Meer news