FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » Kosten besparen én meerwaarde creëren

Kosten besparen én meerwaarde creëren

Neem contracten onder de loep en zie quick wins niet over het hoofd
Hoe bespaar je zonder risico’s te nemen, medewerkers te ontslaan of in te boeten op kwaliteit en tevredenheid? Op een positieve manier kosten besparen is ook in coronatijden geen onmogelijke opdracht. Op korte termijn liggen de quick wins vaak voor het rapen, alleen worden ze dikwijls over het hoofd gezien. En het loont zeker de moeite om de bestaande contracten onder de loep de nemen. Enkele tips inzake optimalisatie van vastgoed, workplace en facility management. Of hoe bedreigingen opportuniteiten worden.


Het nieuwe normaal
Gaan we nog terug naar de situatie van voor de crisis? Wellicht niet. Bedrijven wapenen zich maar beter tegen dergelijke crisissen. Ondertussen is ook de mindset omtrent een aantal zaken veranderd. Zo is het draagvlak rond telewerken groter geworden. Futureproof ondernemingen spelen hier op in. Een mooi voorbeeld is het nieuw denkkader van Telenet inzake hybride werken, gebaseerd op vertrouwen en het 60/40-principe (thuis/kantoor). Een strategie die het bedrijf wellicht geen windeieren zal leggen met het oog op het behouden van medewerkers en aantrekken van nieuw talent. Want vergis je niet, de war on talent woedt nog steeds.

Ondanks het feit dat veel bedrijven momenteel in zwaar weer verkeren is het nu het moment om een stap terug te zetten, het strategisch en tactisch kader te hertekenen en duurzaam te optimaliseren. Maar hoe begin je hieraan?

Wees kritischer
Bedrijven zijn zich vaak onbewust van het potentieel om facilitaire diensten, werkplekken of vastgoed te optimaliseren. Uit het FM Trendrapport blijkt dat er gemiddeld nog 65% onontgonnen potentieel is. Voorts zien we dat de wil er meestal wel is, maar de middelen ontbreken. 70% van de bedrijven zegt intern bezig te zijn met optimalisatie, maar de vraag is hoe de kwaliteit gemanaged wordt. En of contracten kritisch worden geëvalueerd?

Een benchmark FM van AREMIS geeft aan dat 50% van de bedrijven geen KPI’s opneemt in de contracten. Van zij die dit wel doen, wordt 20% van de KPI’s daadwerkelijk gemeten. 10% grijpt effectief in wanneer nodig. Slechts 5% van de KPI’s worden aangepast tijdens de looptijd van het contract.

Een onthutsende vaststelling is dat 30% van de facility en workplace contracten de eigenlijke noden niet dekken door bijvoorbeeld historische veranderingen of veranderde behoeftes. Een kritische blik, gevolgd door een structurele aanpak, is dus aan de orde...


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


15/02/2021
Office Management
 Ander nieuws
Gezondheidsproblemen niet typisch voor ouderen
| 28/09/2021
Vuilvangmat van Mewa beschermt tegen vocht en vuil
| 27/09/2021
Beddeleem plaatst systeemwanden in nieuwe HQ Securex
| 24/09/2021
Kies net als Nestlé voor een ergonomische thuiswerkplek
| 23/09/2021
Beweging in de cateringmarkt
| 23/09/2021

Meer news