FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » Building lifecycle intelligence

Building lifecycle intelligence

In maart nodigde Spacewell, deel van de Nemetschek Group, die zestien entiteiten overkoepelt, uit voor een congres dat focuste op het intelligente en allesomvattende beheer van de totale levenscyclus van een gebouw, met als ultieme doel ‘Laat gebouwen werken voor mensen’.

De levenscyclus van een gebouw omvat drie grote fasen, wanneer we tenminste de laatste - het slopen - niet meetellen. Het optimale beheer van alle processen in elke fase - design, build en operate - van de levensloop van een gebouw is de uitdaging die de Nemetschek Group is aangegaan. Spacewell neemt daarin alle facetten van de operating-fase voor zijn rekening.

Gilles Ghyssaert, product marketing manager Spacewell, verduidelijkt: “Het gaat onder meer om het beheer van een vastgoedportfolio, space planning, Facility Management, technisch onderhoudsbeheer, en energie- & duurzaamheidsbeheer. Een Facilitair Management Informatie Systeem (FMIS) overkoepelt dat alles en is door de jaren voortdurend geëvolueerd en uitgebreid met zaken als mobility, cloudservices, Internet of Things (IoT) en de integratie van BIM. Een goed FMIS moet openstaan voor verschillende standaarden en configureerbaar zijn.”

‘Digital Twins’ wordt steeds vaker genoemd bij lifecycle management voor gebouwen. Het gaat erom dat er op elk ogenblik van de levensloop van een gebouw een exact digitaal model beschikbaar is dat 100% overeenstemt met de toestand op dat ogenblik. Steeds vaker wordt BIM toegepast (Building Information Model), wat daaraan tegemoet komt, maar vaak van bij de overdracht tussen bouw- en gebruiksfase aan precisie inboet. Gilles Ghyssaert: “Het belang van digital twins is om nog voor het gebouw is opgeleverd calculaties te maken naar de exploitatie, maar ook nadien kan er op elk ogenblik een gebruikssituatie in de toekomst worden geprojecteerd om de daaruit voortvloeiende kosten in kaart te brengen. Digital twins vereisen dat de BIM-informatie na oplevering en ingebruikname van het gebouw correct wordt overgedragen en constant wordt aangevuld met levende data die voortvloeit uit het gebruik van het gebouw.”


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


24/08/2020
ICT en Telecom - Gebouwen en Technieken - Facility Management
 Ander nieuws
Snelladen van EV’s schaadt accu aanzienlijk
| 29/09/2023
Strategische personeelsplanning voor de toekomst
| 28/09/2023
Investeren in IT maakt kmo nog niet veilig
| 27/09/2023
Verdubbeling van ransomware aanvallen en generatieve AI maakt het nog erger
| 26/09/2023
Beddeleem zorgt voor high-end afwerking kantoren Ageas
| 25/09/2023

Meer news