FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » Van Building Information Modeling naar Building Information Management

Van Building Information Modeling naar Building Information Management

Op 7 november organiseerde IFMA een rondetafel over BIM (Building Information Modeling). Dat is een proces dat al jaren leeft in de wereld van Facility Management, maar waartegenover in de branche nog steeds een grote drempelvrees blijft bestaat. Niet in het minst omdat er tussen het BIM-gebruik door de bouwwereld en de facilitaire wereld een te harde grens is opgetrokken.

Als moderator nam Maurice Laumen de talrijk opgekomen aanwezigen mee op ontdekkingstocht met focus op de gebruiksfase van een gebouw, met andere woorden op wat BIM te bieden heeft aan de Facility Manager. Maurice Laumen werkt bijna twintig jaar voor de Cadac Group, waar hij de afgelopen jaren nauw betrokken is bij BIM-ontwikkelingen voor de Belgische markt. BIM levert een oneindige informatiestroom op van bij het concept voor een nieuw gebouw, over de eigenlijke bouwfase, de gebruiksfase die drie en meer decennia kan duren en verschillende transformaties en/of herbestemmingen kan omvatten, tot de uiteindelijke sloop wanneer het gebouw is uitgediend.

Trends en uitdagingen
Maurice Laumen stelt een aantal trends vast voor de doorbraak van BIM in de bouw- en facilitaire wereld.

Vooreerst is er de driedimensionale invulling van de bouwplannen voor alle betrokkenen. Er is de behoefte aan het inkoppelen van meerjaren-onderhoudsplannen in BIM. De vraag naar onmiddellijke toegang tot alle informatie neemt snel toe. De informatie in een BIM moet op elk ogenblik up-to-date zijn. Niets mag ontgaan en vergeten worden om vast te leggen.

Naast de trends tekenen zich ook een aantal uitdagingen af. Zo is de informatie die momenteel in BIM is opgeslagen niet consistent en niet opgevat voor gebruik door Facility Management. Er is een hiaat tussen de onbekendheid van de vraag naar informatie (na oplevering van het gebouw) en het aanbod van de informatie in BIM. De opbouw van BIM laat nog te veel interpretatie toe.

Het traject dat BIM aflegt van bij het openen, bevat heel wat overdrachtsmomenten tussen fasen en partijen. Het meest cruciale overdrachtsmoment is bij de oplevering van het gebouw. Dan volgt de exploitatiefase de bouwfase op en komt Facility Management op de voorgrond. BIM moet de Facility Manager niet alleen praktisch bruikbare informatie aanreiken voor de exploitatie, het moet ook vlot toegankelijk zijn om de aanwezige informatie aan te vullen en aan te passen, en dat bij wijze van spreken op dagelijkse basis.


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


21/01/2020
Gebouwen en Technieken
 Ander nieuws
Doe-het-zelf energieleverancier
| 20/09/2021
Er is meer dan elektriciteit!
| 17/09/2021
Ieder voor zich?
| 15/09/2021
Vijfjarig contract Sodexo voor facility management nieuwe hoofdzetel Beobank
| 14/09/2021
Nieuw hoofdkantoor voor Aquafin zet in op circulair
| 13/09/2021

Meer news