FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » Coworking verstoort de vastgoedmarkt

Coworking verstoort de vastgoedmarkt

Sinds anderhalf jaar schieten de coworkingcentra als paddenstoelen uit de grond, vooral in Brussel maar ook in Antwerpen. Deze nieuwe vastgoedmarkt groeit zelfs zo snel dat de take-up van coworking spaces in 2018 goed was voor meer dan 50.000 m², wat maar liefst 20% van de jaarlijkse take-up van de kantorenmarkt vertegenwoordigt. Van een tijdelijke hype kunnen we dus niet meer spreken: dit is een ware omwenteling in het vastgoed, waarbij het accent verschuift van eigendom naar het gebruik van ‘all-in’ gedeelde kantooroplossingen, inclusief faciliteiten. Deze sterke opkomst van coworkingcentra komt tegemoet aan de grote vraag naar meer flexibiliteit op het vlak van huurcontracten (duur en oppervlakte) voor specifieke vaste werkplekken in deze centra.

Tien jaar geleden werden in België de eerste voorzichtige stappen in de coworking gezet, met kantoorruimten die zich onderscheidden van de traditionele zakencentra door vooral gedeelde kantoren, voorzieningen en faciliteiten aan te bieden in plaats van gesloten kantoren met een vast aantal vierkante meters. Revolutionair hieraan was dat er geen huur meer gevraagd werd voor het gebruik van deze gedeelde kantoren maar een lidmaatschap, een maandabonnement, zoals in een fitnesscentrum. Dit alles ging bovendien gepaard met een ongeziene flexibiliteit: geen verbintenis op lange termijn, met vaak slechts drie maanden vooropzeg om het abonnement te beëindigen.

Marktevolutie
Silversquare was de pionier op het vlak van coworking in België. Het eerste centrum van de start-up had een oppervlakte van 1.600 m2, waarvan zo’n 30% gedeelde kantoren. Het vierde coworkingcentrum, dat amper een jaar geleden de deuren opende in Brussel, heeft een oppervlakte van 5.000 m². Samen met Befimmo – eerst als partner en ondertussen als meerderheidsaandeelhouder – zet Silversquare nu volop in op de aanstaande opening van 10.000 m2 aan coworkingruimte in het Quatuor-complex en 5.000 m² in het lopende project ZIN in de Brusselse Noordwijk.


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


26/04/2019
Vastgoed
 Ander nieuws
Vuilvangmat van Mewa beschermt tegen vocht en vuil
| 27/09/2021
Beddeleem plaatst systeemwanden in nieuwe HQ Securex
| 24/09/2021
Kies net als Nestlé voor een ergonomische thuiswerkplek
| 23/09/2021
Beweging in de cateringmarkt
| 23/09/2021
Belangrijkste persoonlijkheidstypen op de werkvloer
| 22/09/2021

Meer news