FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » Haven en Stad versterken wederzijds imago

Haven en Stad versterken wederzijds imago

North Sea Port staat voor het beheer van het havengebied van Gent, over Terneuzen tot in Vlissingen. North Sea Port is ontstaan uit de grensoverschrijdende fusie van het havenbedrijf Gent en Zeelands Seaports. Omdat sinds de middeleeuwen de havenactiviteiten steeds verder in noordelijke richting zijn uitgebreid, was er de wens om de band met Stad Gent en het draagvlak voor de haven te versterken. Het Huis van de Vrije Schippers, een uniek pand aan de Graslei in het historische hart van Gent, onderging daarvoor een metamorfose.

“Het Huis van de Vrije Schippers krijgt een nieuwe toekomst als havenhuis North Sea Port, deels publiek toegankelijk, deels ter beschikking van klanten en stakeholders voor overleg en events”, kadert Filip Remmerie, Facility Manager North Sea Port, de doelstelling van dit ingrijpende restauratieproject. “Als organisatie hebben we ook een maatschappelijke functie en willen we met dit project ook iets teruggeven aan de stad, onze aandeelhouders en haar inwoners.”

Het pand aan de Graslei werd in 1530 door de Gilde van de Vrije Schippers gekocht van de Gilde van de Molenaars. De Graslei en de Korenlei waren in de middeleeuwen het hart van het Gentse havengebeuren. Die historische band met de scheepvaart maakte de aankoop in 2011 door North Sea Port extra aantrekkelijk. Ook al was het pand een van de best bewaarde gildehuizen aan de Graslei in Gent en geniet het bescherming als erfgoed, het had geen functie meer en het verval was reeds gevorderd.

“Dat het pand te koop werd aangeboden toen North Sea Port de wens tot het inrichten van een havenhuis met historische verankering in de stad had vastgelegd, was een opportuniteit”, blikt Filip Remmerie terug. “Als bedrijf actief in de publieke sector moesten we een opdracht uitschrijven voor de aanstelling van een architect, die de restauratieplannen moest opmaken en de herinrichting als Havenhuis moest vormgeven. Dat bracht ons bij Callebaut Architecten.”


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


27/03/2019
Vastgoed
 News in short
Iedereen in dezelfde richting achter de bureaus
| 03/06/2020
Steunpakket Veilig Drinkwater voor ondernemers en gebouwbeheerders
| 02/06/2020
Facilicom organiseert virtueel panelgesprek over de werkplek van morgen
| 29/05/2020
In Brussel komt de Gare Maritime weer tot leven
| 29/05/2020
Lichtgewicht en brandveilige kunststof hygiëneschermen voor coronapreventie
| 29/05/2020

Meer news