FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » Respectabel historisch erfgoed boordevol onderhuidse hightech

Respectabel historisch erfgoed boordevol onderhuidse hightech

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren is ontegensprekelijk een van onze mooiste musea en was vijf jaar niet meer toegankelijk voor het publiek door een zeer ingrijpende renovatie. De werken hadden zowel betrekking op zowat alle gebouwtechnische aspecten als het actualiseren van de museumbeleving. IFMA genoot op 9 oktober de avant-première van wat nu als AfricaMuseum een breed publiek zal aanspreken.

Algemeen directeur van het museum, Guido Gryseels, gaf inzicht in de werking van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, wat eigenlijk een van elf wetenschappelijke federale instellingen (FWI) is. De best bekende museumactiviteit vertegenwoordigt slechts 25% van het totale werkingsbudget. Als wetenschappelijke organisatie telt het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika 250  medewerkers, waaronder 85  wetenschappers, en jaarlijks tot 150 doctorandi en stagiairs. Het beschikt over verschillende labo’s en is ook in Afrika actief.
De geschiedenis van het museum gaat terug tot 1897, toen Leopold II een tentoonstelling organiseerde in het Koloniënpaleis in Tervuren om het publiek te laten kennismaken met de voordelen die Congo te bieden had aan de Belgische economie. Het succes was in 1898 aanleiding om ze permanent te maken onder de naam ‘Le musée du Congo’ en nadien de bouw te starten van het huidige museum, dat op 30 april 1910 door koning Albert I werd geopend. De collectie van het museum omvat onder andere 120.000  etnografische objecten, 10  miljoen zoölogische specimen, 3 km archief, 8.000 muziekinstrumenten en 3.000 historische kaarten.Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


02/01/2019
Gebouwen en Technieken
 Ander nieuws
Doe-het-zelf energieleverancier
| 20/09/2021
Er is meer dan elektriciteit!
| 17/09/2021
Ieder voor zich?
| 15/09/2021
Vijfjarig contract Sodexo voor facility management nieuwe hoofdzetel Beobank
| 14/09/2021
Nieuw hoofdkantoor voor Aquafin zet in op circulair
| 13/09/2021

Meer news