FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » Werknemers investeren mee in bedrijfszonnepark: aantrekkelijk groen spaarboekje

Werknemers investeren mee in bedrijfszonnepark: aantrekkelijk groen spaarboekje

Niets nieuws onder de zon wanneer een bedrijf zonnepanelen op het dak plaatst. Maar wanneer het bedrijf de dakoppervlakte ter beschikking stelt van een projectontwikkelaar die vervolgens de medewerkers van het betrokken bedrijf de mogelijkheid biedt om mee te investeren in de groene energie, schrijven we een heel ander verhaal.

Derdepartijfinanciering
Veel bedrijven beschikken over grote oppervlakten dak die niet benut worden. Ondernemers die ook deze oppervlakte optimaal willen exploiteren hebben de keuze: ofwel zelf investeren in zonnepanelen, ofwel het dak ter beschikking stellen van een projectontwikkelaar. Kopen ze de zonnepanelen zelf aan, dan genieten ze weliswaar van de volledige voordelen van de zonnepaneelinstallatie, maar dragen ze ook het risico van de investering in een technologie waarin ze geen expert zijn. Als ze daarentegen hun dak verhuren aan een projectontwikkelaar, ontvangen ze niet alleen een korting op de elektriciteitsprijs maar profiteren ze ook van de vergroening van hun imago. Het bedrijf kan zo blijven investeren in de kernactiviteiten, terwijl een specialist de uitbating van het zonnepaneelproject voor zijn rekening neemt om de elektriciteitsproductie te maximaliseren. Maar liefst twee derde van de bedrijven kiest resoluut voor ‘derdepartijfinanciering’. Zonder twijfel een win-win voor alle partijen, inclusief het milieu.

Zonnepanelen opnieuw ‘hot’
Vroeger werd de opbrengst van zonnepanelen vooral gehaald uit de gekende groenestroomcertificaten en pas in tweede instantie uit de verkoop van elektriciteit aan het bedrijf. Nu liggen de kaarten helemaal anders. Zonnepanelen zijn opnieuw ‘hot’ door de lagere aankoopprijzen en recente subsidiewijzigingen. Het model van ‘derdepartijenfinanciering’ krijgt daardoor meer aandacht en wint aan populariteit. En die interesse zal alleen maar toenemen, als je bedenkt hoeveel investeringen in groene energie er nodig zijn tegen 2025, in het kader van het Energiepact. Bedrijven die de aanzienlijke investeringen niet zelf willen dragen, krijgen via ‘Solar-as-a-Service’ toch de mogelijkheid om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en op energiekosten te besparen. Zo ontzorgt GreenPulse als onafhankelijke energieproducent bedrijven die in een zonnepaneelproject stappen van het begin tot het einde met de coördinatie van de initiële studies, het behartigen van de contractuele overeenkomsten, de uitvoering van de gedetailleerde technische voorstudies, het regelen van de financiering, het aanstellen van een bouwfirma en het beheer van het zonnepaneelpark gedurende de volledige looptijd. GreenPulse is hiermee niet aan haar proefstuk toe. Het bedrijf realiseerde al diverse projecten in binnen- en buitenland bij bedrijven zoals TVH, Betafence, Eternit en Heineken. Onlangs haalde het, via de multinational PepsiCo, zelfs een groot project in India binnen.


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


06/12/2018
Gebouwen en Technieken - Energie en Milieu
 Ander nieuws
Beddeleem plaatst systeemwanden in nieuwe HQ Securex
| 24/09/2021
Kies net als Nestlé voor een ergonomische thuiswerkplek
| 23/09/2021
Beweging in de cateringmarkt
| 23/09/2021
Onderzoek Idewe legt opvallende inzichten rond ‘het nieuwe werken’ bloot
| 22/09/2021
Belangrijkste persoonlijkheidstypen op de werkvloer
| 22/09/2021

Meer news