FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  

BIM ten dienste van FM bij de NAVO

Foto NATO (Marc Detiffe)
Het besluit om een nieuw Navo-complex te bouwen aan de Leopold III-laan in Evere dateert van twintig jaar geleden. Op dat ogenblik was BIM (Building Information Modeling) nog een vrij onbekende. Het definitieve akkoord om te bouwen kwam er in 2009. Dat had gevolgen voor het insluiten van BIM in de projectrealisatie.

De bouw van de nieuwe Navo-zetel was een zeer groot en complex project, waar een zeer groot aantal internationale aannemers aan te pas kwamen. “Bij de start van de bouwwerken in 2010 werd duidelijk dat de Excel-rekenbladen en de 2D-plannen niet zouden volstaan”, licht architect Gonzalo Heredia Borreguero, Lead BIM & CAD Team, toe. “Er was absoluut grote nood aan een gemeenschappelijke taal om de vele betrokken partijen op dezelfde lijn te krijgen en de communicatie te stroomlijnen.”
Bij de oplevering van het gebouw in mei 2017 werd het as-builtdossier overgemaakt. Het bevatte informatie over de architectuur van het gebouw, met inbegrip van de afwerkingen en structuren, alsmede een technische infrastructuur in geometrische vorm, nodig voor de coördinatie en om conflict tijdens de bouw snel te kunnen achterhalen.

Kiezen voor een FM-BIM-dossier
“Hoewel er een as-built-BIM-dossier bestond, was dat niet gericht op het gebruik en onderhoud van het gebouw”, verduidelijkt Gonzalo Heredia Borreguero. "De vraag was dan ook of de samenwerking met AutoCAD op dezelfde manier moest worden voortgezet door het BIM-bestand af te schaffen, maar door een aantal documenten uit het BIM-bestand parallel te gebruiken. Bij nader inzien bleek dat de installaties en hun documentatie veel te complex waren om met AutoCAD te kunnen worden beheerd. »


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


07/10/2019
Gebouwen en Technieken
 Ander nieuws
BIM, winst voor FM
| 22/10/2021
Als beste uit de test: de Smart Life CO2-meter
| 21/10/2021
Bedrijfscomputers altijd geüpdatet
| 21/10/2021
Veel Nederlandse bedrijven hebben al afspraken rond hybride werken
| 20/10/2021
Uitbreiding Tork PeakServe-assortiment komt tegemoet aan hogere eisen openbare hygiëne
| 20/10/2021

Meer news